De Braziliaanse stichting van inheemse volkeren (Funai) heeft het bestaan van een nog onbekend volk in het Amazonewoud bevestigd nadat de stam via satellietbeelden was opgemerkt.

De satellietbeelden brachten drie openingen in de vallei van de Javari-rivier aan het licht. Toen etnologen vervolgens met een vliegtuig over het gebied in het regenwoud vlogen, zagen ze de groep, die in vier grote hutten leefde.

14 geïsoleerde stammen

Specialisten vonden ook gebieden waar ze maïs, bananen en mogelijk een bonensoort verbouwden, aldus Patricio Amorim, de Funai-vertegenwoordiger in het gebied. Zowel de teeltgebieden als de hutten zijn 'nieuw' en zouden hoogstens een jaar oud zijn.

De ontdekking bevestigt de positie van de Javarivallei, die bijna even groot is als Portugal, als grootste concentratie van geïsoleerd levende groepen in de Amazone en de wereld. Er zouden minstens 14 geïsoleerde stammen wonen. Volgens satellietbeelden zouden er nog eens 8 bijkomende stammen leven.

Bedreigd

De fysieke en culturele integriteit van dergelijke groepen wordt bedreigd door niet-inheemse groepen in het gebied die actief zijn in de illegale jacht, visserij, mijnbouw en landbouw, en door religieuze missies en drugsbendes die er opereren.

Volgens Funai leven er zo'n 68 geïsoleerde volkeren in het Amazonewoud. Het beleid van Brazilië bestaat erin geen contact te zoeken met de stammen zodat ze hun autonomie kunnen behouden. (TE)

De Braziliaanse stichting van inheemse volkeren (Funai) heeft het bestaan van een nog onbekend volk in het Amazonewoud bevestigd nadat de stam via satellietbeelden was opgemerkt. De satellietbeelden brachten drie openingen in de vallei van de Javari-rivier aan het licht. Toen etnologen vervolgens met een vliegtuig over het gebied in het regenwoud vlogen, zagen ze de groep, die in vier grote hutten leefde. 14 geïsoleerde stammen Specialisten vonden ook gebieden waar ze maïs, bananen en mogelijk een bonensoort verbouwden, aldus Patricio Amorim, de Funai-vertegenwoordiger in het gebied. Zowel de teeltgebieden als de hutten zijn 'nieuw' en zouden hoogstens een jaar oud zijn. De ontdekking bevestigt de positie van de Javarivallei, die bijna even groot is als Portugal, als grootste concentratie van geïsoleerd levende groepen in de Amazone en de wereld. Er zouden minstens 14 geïsoleerde stammen wonen. Volgens satellietbeelden zouden er nog eens 8 bijkomende stammen leven. Bedreigd De fysieke en culturele integriteit van dergelijke groepen wordt bedreigd door niet-inheemse groepen in het gebied die actief zijn in de illegale jacht, visserij, mijnbouw en landbouw, en door religieuze missies en drugsbendes die er opereren. Volgens Funai leven er zo'n 68 geïsoleerde volkeren in het Amazonewoud. Het beleid van Brazilië bestaat erin geen contact te zoeken met de stammen zodat ze hun autonomie kunnen behouden. (TE)