Het Britse olieconcern BP heeft de vervuiling van de Golf van Mexico door het gezonken boorplatform gestopt dankzij de operatie "top kill". De Amerikaanse president Barack Obama heeft intussen beslist het moratorium op vergunningen voor olieboringen op zee met zes maanden te verlengen.
Door "top kill" is het olielek onder controle, al is het nog te vroeg om van een succes te spreken, zegt de Amerikaanse kustwachtcommandant Thad Allen.

Robots spoten een mix van het mineraal bariet, polymeren en zeewater onder grote druk in de pijpleiding, waarna het gat met cement blijvend werd gedicht.

Het plan had volgens BP een slaagkans van zestig tot zeventig procent.

De operatie ging echter gepaard met een groot risico. Aangezien eerst onder grote druk modder in de pijpleiding moest worden gespoten, was er een gevaar dat het lek nog groter zou worden.

Verbod olieboringen op zee
De Amerikaanse president Barack Obama heeft intussen aangekondigd dat hij boringen naar olie in volle zee gedurende de komende zes maanden verbiedt.

Tijdens een persconferentie in het Witte Huis weerlegde Obama de kritiek dat zijn regering te traag op de olievervuiling zou gereageerd hebben.

Obama beloofde dat hij BP verantwoordelijk zal houden voor de 'verschrikkelijke ramp'. Het olielek heeft intussen al meer dan 110 kilometer van de kustlijn in Louisiana bevuild.

De Amerikaanse president zei dat de oliemaatschappij zal moeten betalen voor de inspanningen om het lek te dichten en de schade te beperken.

Obama haalde uit naar de 'schandalig nauwe banden' tussen oliemaatschappijen en regulatoren van de overheid.

Enkele uren voordien had Obama Elizabeth Bimbaum ontslagen. Zij is het hoofd van de Minerals Management Service (MMS), het agentschap dat olieboringen op zee controleert.

Het Britse olieconcern BP heeft de vervuiling van de Golf van Mexico door het gezonken boorplatform gestopt dankzij de operatie "top kill". De Amerikaanse president Barack Obama heeft intussen beslist het moratorium op vergunningen voor olieboringen op zee met zes maanden te verlengen. Door "top kill" is het olielek onder controle, al is het nog te vroeg om van een succes te spreken, zegt de Amerikaanse kustwachtcommandant Thad Allen.Robots spoten een mix van het mineraal bariet, polymeren en zeewater onder grote druk in de pijpleiding, waarna het gat met cement blijvend werd gedicht. Het plan had volgens BP een slaagkans van zestig tot zeventig procent. De operatie ging echter gepaard met een groot risico. Aangezien eerst onder grote druk modder in de pijpleiding moest worden gespoten, was er een gevaar dat het lek nog groter zou worden. Verbod olieboringen op zee De Amerikaanse president Barack Obama heeft intussen aangekondigd dat hij boringen naar olie in volle zee gedurende de komende zes maanden verbiedt.Tijdens een persconferentie in het Witte Huis weerlegde Obama de kritiek dat zijn regering te traag op de olievervuiling zou gereageerd hebben.Obama beloofde dat hij BP verantwoordelijk zal houden voor de 'verschrikkelijke ramp'. Het olielek heeft intussen al meer dan 110 kilometer van de kustlijn in Louisiana bevuild.De Amerikaanse president zei dat de oliemaatschappij zal moeten betalen voor de inspanningen om het lek te dichten en de schade te beperken.Obama haalde uit naar de 'schandalig nauwe banden' tussen oliemaatschappijen en regulatoren van de overheid.Enkele uren voordien had Obama Elizabeth Bimbaum ontslagen. Zij is het hoofd van de Minerals Management Service (MMS), het agentschap dat olieboringen op zee controleert.