De Italiaanse onderzoeker Silvano Vinceti beweert dat in de ogen van de Mona Lisa, het wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci, minuscule initialen te zien zijn. Die wijzen mogelijk op de identiteit van de nog steeds onbekende geportretteerde vrouw.

Dat meldt The Guardian. De uitspraken van Vinceti over een van de bekendste schilderijen aller tijden veroorzaken nogal wat ophef in de kunstwereld, aldus de Britse krant.

Pupillen

De initialen zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar Vinceti maakte gebruik van beelden in superhoge resolutie om de ogen van de Mona Lisa te bestuderen.

"In haar rechterpupil staan de letters LV, natuurlijk de initialen van Leonardo da Vinci, maar veel interessanter is wat in haar linkerpupil te zien is," aldus Vinceti.

Daarin ziet Vinceti de letters B of S, of mogelijk de initialen CE. De onderzoeker denkt dat de letters duidelijk kunnen maken wie de Mona Lisa echt was.

Milaan

Vinceti gaat er ook vanuit dat de Mona Lisa niet in Firenze, maar in Milaan werd geschilderd. "Op de achterkant van het schilderij staat het nummer 149. Een vierde nummer is doorgeschrapt," zegt de onderzoeker.

"Dat wijst er mogelijk op dat Da Vinci het schilderij maakte in de jaren 1490, toen hij in Milaan was. Waarschijnlijk stond een vrouw van het hof van graaf Ludovico Sforza model."

De Italiaanse onderzoeker Silvano Vinceti beweert dat in de ogen van de Mona Lisa, het wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci, minuscule initialen te zien zijn. Die wijzen mogelijk op de identiteit van de nog steeds onbekende geportretteerde vrouw. Dat meldt The Guardian. De uitspraken van Vinceti over een van de bekendste schilderijen aller tijden veroorzaken nogal wat ophef in de kunstwereld, aldus de Britse krant. Pupillen De initialen zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar Vinceti maakte gebruik van beelden in superhoge resolutie om de ogen van de Mona Lisa te bestuderen. "In haar rechterpupil staan de letters LV, natuurlijk de initialen van Leonardo da Vinci, maar veel interessanter is wat in haar linkerpupil te zien is," aldus Vinceti. Daarin ziet Vinceti de letters B of S, of mogelijk de initialen CE. De onderzoeker denkt dat de letters duidelijk kunnen maken wie de Mona Lisa echt was. Milaan Vinceti gaat er ook vanuit dat de Mona Lisa niet in Firenze, maar in Milaan werd geschilderd. "Op de achterkant van het schilderij staat het nummer 149. Een vierde nummer is doorgeschrapt," zegt de onderzoeker. "Dat wijst er mogelijk op dat Da Vinci het schilderij maakte in de jaren 1490, toen hij in Milaan was. Waarschijnlijk stond een vrouw van het hof van graaf Ludovico Sforza model."