Obama hield dinsdag een toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis, dat doorgaans enkel wordt gebruik voor zaken van vitaal nationaal belang. De toespraak duurde 17 minuten en werd op televisie uitgezonden.

Epidemie

De president sprak van de ergste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis.

"In tegenstelling tot een aardbeving of een orkaan, is dit geen gebeurtenis die zijn schade in enkele minuten of dagen aanricht", zei Obama. "De hoeveelheden olie in de Golf van Mexico lijken eerder op een epidemie die we gedurende maanden en zelfs jaren gaan bestrijden".

Obama kondigde aan dat hij 17.000 leden van de National Guard zal ontplooien in de strijd tegen de olievlek.

De president, die woensdag in het Witte Huis het hoofd van BP moet ontvangen, beloofde dat hij het Britse olieconcern zal doen betalen voor de veroorzaakte schade. Hij gaat BP ook opdragen een onafhankelijk fonds op te richten dat de slachtoffers moet vergoeden.

Ten slotte zei Obama dat de ramp aantoont dat "de tijd gekomen is om schone energie in te voeren". De president pleit al langer voor energieonafhankelijkheid en groene energie.

Ramp

Het olieboorplatform Deep Horizon, dat werd geëxploiteerd door BP, zonk op 22 april in de Golf van Mexico, na een explosie. Volgens de nieuwste schattingen lekte sindsdien 300 tot 500 miljoen liter olie in zee.

De toespraak van Obama komt er op een moment dat peilingen aantonen dat een meerderheid van de Amerikanen niet tevreden is over de manier waarop de regering de crisis aanpakt.

Obama hield dinsdag een toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis, dat doorgaans enkel wordt gebruik voor zaken van vitaal nationaal belang. De toespraak duurde 17 minuten en werd op televisie uitgezonden. Epidemie De president sprak van de ergste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis. "In tegenstelling tot een aardbeving of een orkaan, is dit geen gebeurtenis die zijn schade in enkele minuten of dagen aanricht", zei Obama. "De hoeveelheden olie in de Golf van Mexico lijken eerder op een epidemie die we gedurende maanden en zelfs jaren gaan bestrijden". Obama kondigde aan dat hij 17.000 leden van de National Guard zal ontplooien in de strijd tegen de olievlek. De president, die woensdag in het Witte Huis het hoofd van BP moet ontvangen, beloofde dat hij het Britse olieconcern zal doen betalen voor de veroorzaakte schade. Hij gaat BP ook opdragen een onafhankelijk fonds op te richten dat de slachtoffers moet vergoeden. Ten slotte zei Obama dat de ramp aantoont dat "de tijd gekomen is om schone energie in te voeren". De president pleit al langer voor energieonafhankelijkheid en groene energie. Ramp Het olieboorplatform Deep Horizon, dat werd geëxploiteerd door BP, zonk op 22 april in de Golf van Mexico, na een explosie. Volgens de nieuwste schattingen lekte sindsdien 300 tot 500 miljoen liter olie in zee. De toespraak van Obama komt er op een moment dat peilingen aantonen dat een meerderheid van de Amerikanen niet tevreden is over de manier waarop de regering de crisis aanpakt.