Nobelprijs voor geneeskunde gaat naar Yoshinori Ohsumi

winnaar Nobelprijs geneeskunde 2016 © nobelprize.org

De Japanse celbioloog Yoshinori Ohsumi heeft de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen.

Ohsumi werkt aan de Tokyo Institute of Technology. Hij krijgt de prijs voor zijn ontdekking van autofagiemechanismen, meldt het Nobelcomité.

‘De ontdekkingen van Ohsumi hebben geleid tot een beter begrip van het belang van autofagie in meerdere fysiologische processen, zoals de aanpassing aan uithongering of het antwoord op een infectie’, luidt de motivatie voor de keuze voor de Japanner. ‘De mutaties van de genen voor autofagie kunnen leiden tot ziektes en het proces van autofagie speelt een rol in meerdere aandoeningen zoals kanker en neurologische ziektes, zoals bijvoorbeeld Alzheimer.’

Het concept van autofagie is voor het eerst opgedoken in de jaren zestig toen wetenschappers voor het eerst vaststelden dat cellen hun eigen onnodige of disfunctionele inhoud vernietigen door het naar een “recyclagecompartiment”, het lyosoom, te verhuizen.

Opvallend: de term autofagie werd voor het eerst gebruikt door Christian De Duve, een Belgische wetenschapper die in 1974 de Nobelprijs voor Geneeskunde kreeg.

Controverse

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor geneeskundegedeeltelijk naar William Campbell en Satoshi Omura voor hun onderzoek naar besmettelijke parasieten. Youyou Tu kreeg de helft van het prijzengeld voor haar bijdrage aan de genezing en het voorkomen van malaria

Dit jaar was er veel controverse rond de jury, vijftig artsen van het beroemde Karolinska-Instituut in Zweden. Voormalig decaan Harriet Wallberg en haar opvolger Anders Hamsten maakten deel uit van de commissie, maar traden af door hun rol in het schandaal rond de Italiaanse chirurg Paolo Macchiarini. Die werd in maart ontslagen nadat twee van zijn patiënten waren gestorven en een andere erg verzwakt uit een operatie kwam. Harriet Wallberg was decaan van het Karolinska-Instituut toen hij aangeworven werd, waardoor haar nu een ernstige inschattingsfout wordt verweten. Van Anders Hamsten wordt gezegd dat hij veel te laat reageerde en de omvang van het schandaal fout inschatte.

Wanneer worden de andere Nobelprijzen uitgereikt?

4 oktober: natuurkunde

5 oktober: scheikunde

7 oktober: vrede

10 oktober: economie

13 oktober: literatuur

(JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content