Nieuwe wereld gaat open voor ruimtesonde Dawn

Trui Engels Journalist Knack.be

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn is in een baan rond de dwergplaneet Ceres gekomen. Het is de eerste keer dat een menselijk ruimtetuig een dwergplaneet omcirkelt.

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn begon vrijdag data door te sturen waaruit moest blijken of het ruimtetuig al dan niet (gezond en wel) in een baan rond de dwergplaneet Ceres is geraakt.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tweette uiteindelijk dat de historische missie gelukt is.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Na acht jaar te hebben gereisd en bijna vijf miljard km te hebben afgelegd, is de 747 kilo wegende sonde de eerste om in een baan rond een dwergplaneet te komen. Het hemellichaam bevindt zich in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Ceres is niet de eerste bezienswaardigheid die Dawn op haar reis tegenkomt. De onbemande sonde bezocht reeds de gigantische asteroïde Vesta en bleef er in 2011 en 2012 veertien maanden rond draaien. Daarmee is het niet alleen de eerste missie naar een dwergplaneet, maar ook de eerste missie die rond twee hemellichamen draait.

De Dawn moet zestien maanden Ceres onderzoeken, in het bijzonder ook twee mysterieuze heldere vlekken. Het onderzoek moet meer leren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content