In Zuid-Afrika hebben wetenschappers de skeletten gevonden van aapmensen. Deze nieuwe soort vormde waarschijnlijk de overgang naar het geslacht Homo, waartoe de huidige mens behoort. Het onderzoeksteam vond de fossielen van een volwassen vrouw en een tienerjongen, vermoedelijk moeder en zoon, in een grot in Malapa, niet ver van Johannesburg.

De lichaamsbouw van deze nieuwe soort aapmens vertoont opvallend veel gelijkenissen met onze lichaamsbouw. Het bekken en de kleine tanden zijn typisch voor de mens terwijl de kleine schedel en de lange armen meer iets zijn voor de apen.

Lucy

Daarom denken de wetenschappers van de Universiteit van Zürich dat deze soort de overgang vormde tussen Lucy en de huidige mens. 'Lucy' was een Australopithecus afarensis die in 1975 ontdekt werd in Afar in Ethiopië. Die soort leefde vier miljoen jaar geleden.

De stoffelijke resten van de Malapa-soort zijn beter bewaard gebleven dan Lucy en waren ook vollediger. De onderzoekers vonden een vrijwel complete schedel en onderkaak, een bekken, een enkel en nog wat andere skeletdelen.

Australopithecus sediba

Het team, onder leiding van paleontoloog Lee Berger, doopte de nieuwe vondst om tot Australopithecus sediba. Het was tevens de negenjarige zoon van Berger, Matthew, die de eerste bot vond van deze aapmens. Daarna besliste het team om verder te zoeken op die plaats en zo vonden ze de skeletten in de grot.

Volgens hen vielen de wezens in de grot en kwamen ze er in vast te zitten. Bij de overblijfselen lagen ook botten van andere dode dieren zoals muizen, konijnen, een sabeltijger en een wilde hond.

In Zuid-Afrika hebben wetenschappers de skeletten gevonden van aapmensen. Deze nieuwe soort vormde waarschijnlijk de overgang naar het geslacht Homo, waartoe de huidige mens behoort. Het onderzoeksteam vond de fossielen van een volwassen vrouw en een tienerjongen, vermoedelijk moeder en zoon, in een grot in Malapa, niet ver van Johannesburg. De lichaamsbouw van deze nieuwe soort aapmens vertoont opvallend veel gelijkenissen met onze lichaamsbouw. Het bekken en de kleine tanden zijn typisch voor de mens terwijl de kleine schedel en de lange armen meer iets zijn voor de apen. Lucy Daarom denken de wetenschappers van de Universiteit van Zürich dat deze soort de overgang vormde tussen Lucy en de huidige mens. 'Lucy' was een Australopithecus afarensis die in 1975 ontdekt werd in Afar in Ethiopië. Die soort leefde vier miljoen jaar geleden. De stoffelijke resten van de Malapa-soort zijn beter bewaard gebleven dan Lucy en waren ook vollediger. De onderzoekers vonden een vrijwel complete schedel en onderkaak, een bekken, een enkel en nog wat andere skeletdelen. Australopithecus sediba Het team, onder leiding van paleontoloog Lee Berger, doopte de nieuwe vondst om tot Australopithecus sediba. Het was tevens de negenjarige zoon van Berger, Matthew, die de eerste bot vond van deze aapmens. Daarna besliste het team om verder te zoeken op die plaats en zo vonden ze de skeletten in de grot. Volgens hen vielen de wezens in de grot en kwamen ze er in vast te zitten. Bij de overblijfselen lagen ook botten van andere dode dieren zoals muizen, konijnen, een sabeltijger en een wilde hond.