Nieuwe stap richting kwantumcomputer

De verwachting is dat kwantumcomputers eindeloos sneller zullen werken dan de computers van nu.

Fysicus Lieven Vandersypen en zijn medewerkers van de Technische Universiteit Delft hebben een stapje gezet in de richting van het realiseren van een kwantumcomputer. Dat is een computer waarbij de draairichting (spin) van een in een ‘doosje’ opgesloten elektron gebruikt wordt als kwantumbit (de 0 of 1 uit de klassieke computers).

De onderzoekers melden in Science dat ze erin geslaagd zijn de kwantumbit van twee elektronen tegelijk af te lezen. Dat gebeurde door een elektron al dan niet uit zijn doosje te laten wegspringen, op basis van zijn draairichting. Het was ook mogelijk om de spin van twee elektronen in een verstrengelde toestand te brengen. Daarbij namen ze altijd tegengestelde draairichtingen aan, zoals voorspeld in de kwantumtheorie.

Voorts is er voor het eerst vastgesteld dat er met kwantumbits gerekend kan worden. Dat gebeurt door twee elektronen eventjes dichter bij elkaar te duwen, zodat ze elkaars invloed kunnen voelen.

De metingen hebben een betrouwbaarheid van 86 procent, maar dat zal nog opgedreven worden. Zo komt de droom van een functionerende kwantumcomputer weer wat dichterbij. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content