Nieuwe inzichten door 3D-geprinte hommeltongen

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Hommels kunnen probleemloos nectar van uiteenlopende vloeibaarheid in bloemen aan. Dat melden wetenschappers in het vakblad Soft Matter.

Bij de hommels draait alles om de harige structuurtjes op hun tong, waartussen de nectar blijft hangen als ze die in de vloeistof dippen. Zo kan een hommel zich altijd voeden.

Onderzoeker Pascal Damman (Universiteit van Bergen) en zijn collega’s hebben zelfs vastgesteld dat hommels per voedselbeurt altijd min of meer dezelfde hoeveelheid nectar oplikken, onafhankelijk van zijn viscositeit. Om tot die conclusie te komen, maakten ze 3D-afdrukken van hommeltongen om ermee te experimenteren.

Bioloog Tom Wenseleers (KU Leuven) en zijn collega’s schrijven in Behavioral Ecology dat de feromonen waarmee bijenkoninginnen van hun dochters steriele werksters maken ook een effect hebben op de werksters én koninginnen van hommels: de beestjes kunnen na blootstelling geen eitjes meer leggen. Dat impliceert dat bij de evolutie van feromonen – hormonen die een reactie teweegbrengen bij andere dieren van dezelfde soort – koninginnen zelf weerstand tegen de chemische prikkels moeten verwerven voor ze daarmee werksters steriel kunnen maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content