Onderzoek in een gesteentelaag in Noord-Dakota (VS) heeft voor het eerst het bewijs geleverd dat de zware meteorieteninslag 66 miljoen geleden op het Mexicaanse schiereiland Yucatan gevolgd werd door een verwoestende vloedgolf.

Deze meteorieteninslag maakte voor een groot deel een einde aan het leven op aarde. Dat meldt geoloog Johan Vellekoop (KU Leuven/VUB) die als postdoctoraal onderzoeker meewerkt aan de studie.

De inslag van de meteoriet, die een doorsnede van 10 kilometer had, veroorzaakte verschillende zware aardbevingen. Voor de theorie, dat ze op hun beurt vloedgolven zouden teweeggebracht hebben, waren tot hiertoe weinig directe, fysieke bewijzen.

Uit deze studie, waarvan de resultaten op 1 april in het vakblad PNAS gepubliceerd worden, blijkt dat de gesteentelaag, die ontdekt werd in Noord-Dakota, zo'n 3.000 kilometer te noorden van de krater, gevormd werd door een vloedgolf die reeds binnen enkele uren na de meteorieteninslag het land in de omgeving overspoelde.

In de gesteentelaag werden honderden fossielen gevonden van vissen en dinosauriërs, tot bomen en haaientanden. 'In de kieuwen van de vissen bevonden zich tektieten, fragmenten aards gesteente die door de inslag van de meteoriet gesmolten zijn en in de ruimte werd gekatapulteerd. Tijdens hun val naar de aarde stollen ze weer. Ook in de hars van fossiele bomen vonden we zulke tektieten terug. Deze vondsten bewijzen dat de dier- en plantensoorten gesneuveld zijn als rechtstreeks gevolg van de meteorieteninslag', aldus Vellekoop.

Onderzoek in een gesteentelaag in Noord-Dakota (VS) heeft voor het eerst het bewijs geleverd dat de zware meteorieteninslag 66 miljoen geleden op het Mexicaanse schiereiland Yucatan gevolgd werd door een verwoestende vloedgolf. Deze meteorieteninslag maakte voor een groot deel een einde aan het leven op aarde. Dat meldt geoloog Johan Vellekoop (KU Leuven/VUB) die als postdoctoraal onderzoeker meewerkt aan de studie.De inslag van de meteoriet, die een doorsnede van 10 kilometer had, veroorzaakte verschillende zware aardbevingen. Voor de theorie, dat ze op hun beurt vloedgolven zouden teweeggebracht hebben, waren tot hiertoe weinig directe, fysieke bewijzen. Uit deze studie, waarvan de resultaten op 1 april in het vakblad PNAS gepubliceerd worden, blijkt dat de gesteentelaag, die ontdekt werd in Noord-Dakota, zo'n 3.000 kilometer te noorden van de krater, gevormd werd door een vloedgolf die reeds binnen enkele uren na de meteorieteninslag het land in de omgeving overspoelde. In de gesteentelaag werden honderden fossielen gevonden van vissen en dinosauriërs, tot bomen en haaientanden. 'In de kieuwen van de vissen bevonden zich tektieten, fragmenten aards gesteente die door de inslag van de meteoriet gesmolten zijn en in de ruimte werd gekatapulteerd. Tijdens hun val naar de aarde stollen ze weer. Ook in de hars van fossiele bomen vonden we zulke tektieten terug. Deze vondsten bewijzen dat de dier- en plantensoorten gesneuveld zijn als rechtstreeks gevolg van de meteorieteninslag', aldus Vellekoop.