De Nederlandse Taalunie, de Nederlands-Vlaamse organisatie die onder meer Het Groene Boekje uitgeeft, krijgt vanaf volgend jaar een nieuwe algemeen secretaris. De Nederlandse taalkundige Hans Bennis volgt op 1 februari 2017 de Vlaming Geert Joris op. Opmerkelijk, Bennis is geen fan van de Nederlandse spelling.

In een interview met het tijdschrift Onze Taal zegt Bennis dat hij niet veel affiniteit heeft met de spellingsregels. "Ik vind spelling oninteressant", zo verklaart hij tegenover Onze Taal. "Zolang ik erover mag beslissen, komt er geen spellingwijziging. Ik ga anderzijds de wonderlijke en onlogische spelling die we nu hebben, ook niet verdedigen. Die hanteer ik trouwens op mijn eigen manier. Bij alles wat ik publiceer, eis ik van de uitgever dat ik geen tussen-n hoef te gebruiken. Die tussen-n-regel is onzinnig."

De Nederlandse Taalunie ligt de laatste maanden onder vuur naar aanleiding van het rapport Schinkelshoek, dat de financiële toestand van de organisatie onderzocht. Daarover zegt Bennis: "Het is oorlog geweest. De Taalunie heeft veel geld in eigen pr gestopt. Ik ben voor een Taalunie die minder zichtbaar is, maar wél investeert in het Nederlands. Mijn voorganger profileerde zich als pure manager die geen verstand van taal had. Hij heeft zonder veel overleg bezuinigingen over alles en iedereen heen gekieperd; vooral het onderwijs Nederlands in het buitenland moest het ontgelden. De mensen in dat veld zijn nu blij met mijn komst, omdat ik inhoudelijk ben en voor de dialoog kies."

Het volledige interview verschijnt in het januarinummer van Onze Taal.

(TE)

De Nederlandse Taalunie, de Nederlands-Vlaamse organisatie die onder meer Het Groene Boekje uitgeeft, krijgt vanaf volgend jaar een nieuwe algemeen secretaris. De Nederlandse taalkundige Hans Bennis volgt op 1 februari 2017 de Vlaming Geert Joris op. Opmerkelijk, Bennis is geen fan van de Nederlandse spelling. In een interview met het tijdschrift Onze Taal zegt Bennis dat hij niet veel affiniteit heeft met de spellingsregels. "Ik vind spelling oninteressant", zo verklaart hij tegenover Onze Taal. "Zolang ik erover mag beslissen, komt er geen spellingwijziging. Ik ga anderzijds de wonderlijke en onlogische spelling die we nu hebben, ook niet verdedigen. Die hanteer ik trouwens op mijn eigen manier. Bij alles wat ik publiceer, eis ik van de uitgever dat ik geen tussen-n hoef te gebruiken. Die tussen-n-regel is onzinnig."De Nederlandse Taalunie ligt de laatste maanden onder vuur naar aanleiding van het rapport Schinkelshoek, dat de financiële toestand van de organisatie onderzocht. Daarover zegt Bennis: "Het is oorlog geweest. De Taalunie heeft veel geld in eigen pr gestopt. Ik ben voor een Taalunie die minder zichtbaar is, maar wél investeert in het Nederlands. Mijn voorganger profileerde zich als pure manager die geen verstand van taal had. Hij heeft zonder veel overleg bezuinigingen over alles en iedereen heen gekieperd; vooral het onderwijs Nederlands in het buitenland moest het ontgelden. De mensen in dat veld zijn nu blij met mijn komst, omdat ik inhoudelijk ben en voor de dialoog kies."Het volledige interview verschijnt in het januarinummer van Onze Taal.(TE)