Met de calculator op de website Impact Earth! is het mogelijk de schade te berekenen die zich zou voordoen als een hypothetische komeet inslaat op de Aarde. Gebruikers kunnen specifieke details ingeven zoals de diameter, dichtheid, snelheid en invalshoek van het brokstuk. Vervolgens wordt een schatting van de inslag berekend. Het programma toont de grootte van de krater, de felheid van de aardbeving, de hoogte van eventuele tsunami's die tot stand kunnen komen, de verspreiding van het puin en zelfs hoe ver mensen uit de buurt moeten blijven om niet verbrand te worden.

Jay Melosh, professor in atmosferische en geowetenschappen en fysica, was het brein achter het programma. Hij wijst erop dat elke aardbewoner er baat bij heeft te weten wanneer een komeet zal inslaan en vooral wat daarvan de gevolgen zijn. Daarom zorgde het team ervoor dat de calculator voldoende wetenschappelijk nauwkeurig is om gebruikt te worden door de Amerikaanse staatsveiligheid en de NASA, maar ook gebruiksvriendelijk en visueel genoeg voor middelbareschoolstudenten.

Acht jaar geleden ontwierp Melosh voor het eerst een soortgelijke calculator aan de universiteit van Arizona. De nieuwe versie gaat in op vragen en suggesties van gebruikers, en is veel gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger. Er zijn plannen om in de toekomst een samenwerking met Google Earth aan te gaan, om de effecten beter te kunnen visualiseren op de wereldkaart.

De website werd, sinds de lancering eind oktober, al meer dan 10 miljoen keer bezocht.

Met de calculator op de website Impact Earth! is het mogelijk de schade te berekenen die zich zou voordoen als een hypothetische komeet inslaat op de Aarde. Gebruikers kunnen specifieke details ingeven zoals de diameter, dichtheid, snelheid en invalshoek van het brokstuk. Vervolgens wordt een schatting van de inslag berekend. Het programma toont de grootte van de krater, de felheid van de aardbeving, de hoogte van eventuele tsunami's die tot stand kunnen komen, de verspreiding van het puin en zelfs hoe ver mensen uit de buurt moeten blijven om niet verbrand te worden. Jay Melosh, professor in atmosferische en geowetenschappen en fysica, was het brein achter het programma. Hij wijst erop dat elke aardbewoner er baat bij heeft te weten wanneer een komeet zal inslaan en vooral wat daarvan de gevolgen zijn. Daarom zorgde het team ervoor dat de calculator voldoende wetenschappelijk nauwkeurig is om gebruikt te worden door de Amerikaanse staatsveiligheid en de NASA, maar ook gebruiksvriendelijk en visueel genoeg voor middelbareschoolstudenten. Acht jaar geleden ontwierp Melosh voor het eerst een soortgelijke calculator aan de universiteit van Arizona. De nieuwe versie gaat in op vragen en suggesties van gebruikers, en is veel gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger. Er zijn plannen om in de toekomst een samenwerking met Google Earth aan te gaan, om de effecten beter te kunnen visualiseren op de wereldkaart. De website werd, sinds de lancering eind oktober, al meer dan 10 miljoen keer bezocht.