Dat de Olinguito nu pas ontdekt is, wil niet zeggen dat niemand hem voordien ooit gezien had. Integendeel, zelfs sommige dierentuinen hadden olinguito's in huis. De diertjes lijken echter hard op een iets grotere neef, de olingo, en werden dus voor kleine exemplaren van die soort aanzien.

Pas toen wetenschappers genetisch onderzoek naar de subsoorten van de olingo's begonnen te doen, kwamen ze tot hun eigen verrassing tot de conclusie dat ze een aparte soort voor zich hadden. Dat verklaarde meteen waarom enkele 'kleine' olingo's in gevangenschap zich hardnekkig weigerden voort te planten.

Fruit en insecten

De olinguito (het Spaanse verkleinwoord voor 'olingo') is een roofdiertje dat familie is van de wasbeer. Hij is roestbruin en houdt van fruit en insecten. Hij wordt in het wild aangetroffen in de boomtoppen van de regenwouden in de noordelijke Andes, op hoogtes van 1500 tot 2750 meter boven de zeespiegel.

Het Smithsonian-instituut in de VS schrijft de ontdekking op zijn naam. Daar kwam tien jaar onderzoek aan te pas. De onderzoekers zijn bijzonder opgetogen over hun knuffelbare vondst. De olinguito "houdt het midden tussen een huiskat en een knuffelbeer", zeggen ze.

Dat de Olinguito nu pas ontdekt is, wil niet zeggen dat niemand hem voordien ooit gezien had. Integendeel, zelfs sommige dierentuinen hadden olinguito's in huis. De diertjes lijken echter hard op een iets grotere neef, de olingo, en werden dus voor kleine exemplaren van die soort aanzien. Pas toen wetenschappers genetisch onderzoek naar de subsoorten van de olingo's begonnen te doen, kwamen ze tot hun eigen verrassing tot de conclusie dat ze een aparte soort voor zich hadden. Dat verklaarde meteen waarom enkele 'kleine' olingo's in gevangenschap zich hardnekkig weigerden voort te planten.Fruit en insecten De olinguito (het Spaanse verkleinwoord voor 'olingo') is een roofdiertje dat familie is van de wasbeer. Hij is roestbruin en houdt van fruit en insecten. Hij wordt in het wild aangetroffen in de boomtoppen van de regenwouden in de noordelijke Andes, op hoogtes van 1500 tot 2750 meter boven de zeespiegel. Het Smithsonian-instituut in de VS schrijft de ontdekking op zijn naam. Daar kwam tien jaar onderzoek aan te pas. De onderzoekers zijn bijzonder opgetogen over hun knuffelbare vondst. De olinguito "houdt het midden tussen een huiskat en een knuffelbeer", zeggen ze.