Het onderzoek dat ze voerden was om malaria tegen te gaan, maar ze kwamen onverwachts een middel tegen dat muggen duizend keer effectiever zou bestrijden dan het sterkste middel dat nu op de markt is: DEET.

Het middel werkt niet alleen tegen muggen, maar tegen alle soorten insecten, waaronder vliegen, mieren en motten.

Het gevonden component heet VUAA1 en speelt in op de reukzin van muggen. Tot enkele jaren geleden werd gedacht dat muggen op dezelfde manier ruiken als zoogdieren, maar dat is niet zo. Hun reukzin wordt maar geactiveerd bij bepaalde moleculen.

VUAA1 activeert al de geursensors tegelijkertijd en zorgt voor een zware overlast bij het insect, waardoor het helemaal niets meer ruikt. Ook geen bloed dus.

Op dit moment moet nog onderzocht worden welke effecten VUAA1 nog heeft, en of het bijvoorbeeld ook giftig is voor de mens. Indien niet zou de ontdekking van dit bestanddeel goed nieuws zijn voor veel landen waar malaria en andere ziekten die door insecten verspreid worden nog altijd een grote doodsoorzaak zijn. (Popsci.com/NC)

Het onderzoek dat ze voerden was om malaria tegen te gaan, maar ze kwamen onverwachts een middel tegen dat muggen duizend keer effectiever zou bestrijden dan het sterkste middel dat nu op de markt is: DEET. Het middel werkt niet alleen tegen muggen, maar tegen alle soorten insecten, waaronder vliegen, mieren en motten. Het gevonden component heet VUAA1 en speelt in op de reukzin van muggen. Tot enkele jaren geleden werd gedacht dat muggen op dezelfde manier ruiken als zoogdieren, maar dat is niet zo. Hun reukzin wordt maar geactiveerd bij bepaalde moleculen. VUAA1 activeert al de geursensors tegelijkertijd en zorgt voor een zware overlast bij het insect, waardoor het helemaal niets meer ruikt. Ook geen bloed dus. Op dit moment moet nog onderzocht worden welke effecten VUAA1 nog heeft, en of het bijvoorbeeld ook giftig is voor de mens. Indien niet zou de ontdekking van dit bestanddeel goed nieuws zijn voor veel landen waar malaria en andere ziekten die door insecten verspreid worden nog altijd een grote doodsoorzaak zijn. (Popsci.com/NC)