Niet alle schadelijke stoffen in drinkwater worden onderzocht

© Corbis

De drinkwatersector zelf gaat er prat op dat het drinkwater in Vlaanderen aan alle wettelijke normen voldoet. Dat is ook het geval, als we de rapporten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die de sector controleert, bekijken.

Het Vlaamse drinkwater wordt niet systematisch gecontroleerd op de aanwezigheid van uranium, geneesmiddelenresiduen en hormoonverstorende stoffen.

Maar de lijst van wettelijke normen waar het water moet aan voldoen, is op z’n zachtst gezegd achterhaald. De Europese Commissie werkt in alle stilte aan een nieuwe drinkwaterrichtlijn waarin nieuwe milieubedreigende stoffen zoals uranium, geneesmiddelenresiduen en hormoonverstorende stoffen kunnen worden opgenomen.

Allemaal stoffen die nu dus nog niet op systematische basis getest worden in ons drinkwater, maar er wel in aanwezig kunnen zijn. “We zitten in een overgangsfase”, bevestigt Kris Van den Belt, drinkwaterspecialist bij de VMM. “Voor een groot aantal van die stoffen is er nog geen consensus over de gezondheidsimpact. Er zijn wel indicaties, maar daar kun je niet altijd veiligheidswaarden voor het drinkwater uit afleiden. En zolang die er niet zijn, kun je moeilijk de bestaande wettelijke monitoring aan de kraan beginnen uitbreiden.”

Volgens Van den Belt is het een probleem waar de sector wel degelijk mee bezig is. “In ons land lopen enkele proefprojecten, waarbij gekeken wordt welke niet-genormeerde stoffen er in het water zitten en hoe we daarmee om moeten gaan.”

Al moet iedereen er zich wel van bewust zijn dat we niet alles kunnen onderzoeken, meent Van den Belt. “Het heeft weinig zin om dogmatisch te zeggen: nu moet elke drinkwatermaatschappij geneesmiddelen gaan opsporen. Want waar moeten ze dan naar zoeken? Elk geneesmiddel dat op de markt is? Dat is ondoenbaar. En hoe moeten ze dat dan doen? Enkele universiteiten hebben al technieken ontwikkeld om bijvoorbeeld oestrogenen op te sporen. Maar de stap zetten naar een gevalideerd, erkende en een in alle labo’s toepasbare techniek, is niet eenvoudig.”

(CGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content