Nederlander kweekt hamburger met stamcellen

De Nederlandse wetenschapper Mark Post heeft een ‘labburger’ gekweekt met stamcellen van een koe.

De Maastrichtse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post heeft in zijn laboratorium een hamburger van 20.000 minuscule stukjes weefsel gekweekt. Het vlees bestaat uit stamcellen van een koe.

Er wordt binnenkort in Londen een bijeenkomst georganiseerd waar Post zijn “labburger” ter plaatse klaarmaakt en aan een smaaktest onderwerpt. Twee vrijwilligers zullen het resultaat van het jarenlange werk van de hoogleraar dan proeven.

Post hoopt dat gekweekt vlees in de komende decennia zal uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen.

De huidige veehouderij draagt op grote schaal bij aan milieuproblemen als klimaatverandering, vervuiling en ontbossing. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN valt bijvoorbeeld 18 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen toe te schrijven aan de vleesproductie. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content