NASA toont spectaculaire foto’s van de zon

© NASA

Het onlangs gelanceerde zonneobservatorium Solar Dynamics Observatory (SDO) maakte de unieke beelden.

Het zonneobservatorium Solar Dynamics Observatory (SDO) van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft unieke beelden van de zon gemaakt.

Het zijn de allereerste beelden van het SDO dat NASA op 11 februari dit jaar lanceerde. De beelden geven unieke details van het hemellichaam en moeten de wetenschap meer inzicht geven van wat er op de zon gebeurt en wat de effecten ervan zijn op de Aarde.

Tijdens de vijfjarige missie zal het zonneobservatorium het magnetische veld van de zon onderzoeken en proberen te achterhalen welke rol de vuurbol speelt op ons klimaat. NASA is ervan overtuigd dat het SDO een enorme impact zal hebben op de ruimtewetenschap.

Ruimteweer

Het SDO slaagde er ook in om de eerste hoge-resoultiemetingen van zonnevlammen te maken. Die worden, net als zonnewinden en immense uitbarstingen, veroorzaakt door het magnetisch veld. Het uitgespoten materiaal vormt dan een wolk die in onze atmosfeer kan terechtkomen en immense magnetische stormen kan teweeg brengen.

Dat ruimteweer wil NASA beter kunnen voorspellen dankzij de gegevens van het SDO. Het ruimteweer kan namelijk storingen in de elektromagnetische velden op Aarde veroorzaken. Zo kan de stroom uitvallen, de communicatie met het luchtverkeer mislopen en ruis kan het telefoonverkeer grondig verstoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content