De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa gaat op 4 december een eerste testvlucht uitvoeren met een onbemande Orion-capsule. Die zou ooit astronauten naar de maan, de planeet Mars of een asteroïde moeten kunnen brengen. Een eerste bemande vlucht komt er pas ten vroegste in 2021.

375 miljoen dollar voor test

De lancering zal gebeuren met een Delta-4 raket van het bedrijf United Launch Alliance, vanop Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida. De Orion-capsule zal tijdens de 4,5 uur durende testvlucht een afstand van 5.800 kilometer boven de aarde afleggen. Prijskaartje van de vlucht bedraagt zo'n 375 miljoen dollar, de kostprijs van de capsule niet meegerekend.

De vlucht is vooral bedoeld om het hitteschild van de capsule te testen, dat temperaturen van 2.200 graden moet kunnen weerstaan. Ook de parachutes die voor een goede landing moeten zorgen en de boordcomputers worden aan een test onderworpen. Daarnaast meten 1.200 sensoren de trillingen, het geluidsniveau en de temperatuur. (Belga/WB)

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa gaat op 4 december een eerste testvlucht uitvoeren met een onbemande Orion-capsule. Die zou ooit astronauten naar de maan, de planeet Mars of een asteroïde moeten kunnen brengen. Een eerste bemande vlucht komt er pas ten vroegste in 2021.De lancering zal gebeuren met een Delta-4 raket van het bedrijf United Launch Alliance, vanop Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida. De Orion-capsule zal tijdens de 4,5 uur durende testvlucht een afstand van 5.800 kilometer boven de aarde afleggen. Prijskaartje van de vlucht bedraagt zo'n 375 miljoen dollar, de kostprijs van de capsule niet meegerekend. De vlucht is vooral bedoeld om het hitteschild van de capsule te testen, dat temperaturen van 2.200 graden moet kunnen weerstaan. Ook de parachutes die voor een goede landing moeten zorgen en de boordcomputers worden aan een test onderworpen. Daarnaast meten 1.200 sensoren de trillingen, het geluidsniveau en de temperatuur. (Belga/WB)