NASA steekt opzettelijk capsule in de ruimte in brand (video)

17/03/16 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:18

De NASA is van plan om een onbemande ruimtecapsule in lichterlaaie te zetten om de veiligheid te testen van de astronauten in geval van een echte noodsituatie.

NASA steekt opzettelijk capsule in de ruimte in brand (video)

© YouTube

Voor het experiment zal een ruimtetuig gelanceerd worden en in brand gestoken worden zodat de onderzoekers exact kunnen analyseren hoe een brand ontstaat en evolueert in de ruimte en hoe de vlammen zich verspreiden bij gewichtloosheid en een gebrek aan zuurstof. Deze informatie is cruciaal voor een betere bescherming van astronauten in de toekomst.

Hoewel er zich in de ruimte al kleine brandjes hebben voorgedaan, zal dit ongetwijfeld de grootste brand ooit zijn.

Het tuig dat zal worden opgeofferd is een Cygnus-capsule, een commercieel ruimtevaartuig ontwikkeld door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital ATK dat dient als onbemand bevoorradingsschip van het internationale ruimtestation ISS. Het zal volgende week dinsdag naar het ISS vliegen met een voorraad voedsel en water waarna het experiment zal beginnen.

De brand zal door een team op de grond worden aangestoken nadat de capsule zich op een veilige afstand van het ISS bevindt. Verwacht wordt dat het tuig gedurende 20 minuten zal branden en daarna opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Van de ene brand naar de andere, dus.(TE)

Onze partners