De helft van het koelsysteem van het Internationaal Ruimtestation (ISS) moest vorige week stilgelegd worden nadat een klep van één van de pompen defect raakte. Bijgevolg moesten ook een reeks niet-vitale functies van het ISS worden stopgezet. Daaronder een aantal wetenschappelijke experimenten.

Mogelijk drie ruimtewandelingen

Nadat een poging om de klep vanop afstand te herstellen faalde, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA beslist dat er ruimtewandelingen zullen uitgevoerd worden om de zaak te repareren. Dat zullen er zeker twee worden en wellicht drie. Die zullen komende zaterdag, maandag en mogelijk woensdag (Kerstdag) plaatsvinden.

Twee Amerikaanse astronauten worden het ruimtestation uitgestuurd om de hele pomp waarin de kapotte klep zit te vervangen. Het hele apparaat weegt 350 kilo. De pomp werd al eens vervangen in 2010. Toen waren daar drie ruimtewandelingen voor nodig.

Verdrinken in de ruimte

De operatie is niet zonder risico. De NASA heeft zich niet meer aan ruimtewandelingen gewaagd sinds afgelopen juli. Toen verdronk een Italiaanse astronaut haast nadat er water in zijn helm sijpelde.

Een bevoorradingsmissie voor het ISS die deze week gelanceerd wou worden, is uitgesteld tot januari. De astronauten in het ISS zijn niet in gevaar. De NASA wil de kapotte pomp echter zo gauw mogelijk weer aan de praat krijgen in geval een tweede pomp defect raakt. Als dat gebeurt, zouden de astronauten namelijk wel in de problemen kunnen komen.

De helft van het koelsysteem van het Internationaal Ruimtestation (ISS) moest vorige week stilgelegd worden nadat een klep van één van de pompen defect raakte. Bijgevolg moesten ook een reeks niet-vitale functies van het ISS worden stopgezet. Daaronder een aantal wetenschappelijke experimenten.Nadat een poging om de klep vanop afstand te herstellen faalde, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA beslist dat er ruimtewandelingen zullen uitgevoerd worden om de zaak te repareren. Dat zullen er zeker twee worden en wellicht drie. Die zullen komende zaterdag, maandag en mogelijk woensdag (Kerstdag) plaatsvinden.Twee Amerikaanse astronauten worden het ruimtestation uitgestuurd om de hele pomp waarin de kapotte klep zit te vervangen. Het hele apparaat weegt 350 kilo. De pomp werd al eens vervangen in 2010. Toen waren daar drie ruimtewandelingen voor nodig.De operatie is niet zonder risico. De NASA heeft zich niet meer aan ruimtewandelingen gewaagd sinds afgelopen juli. Toen verdronk een Italiaanse astronaut haast nadat er water in zijn helm sijpelde. Een bevoorradingsmissie voor het ISS die deze week gelanceerd wou worden, is uitgesteld tot januari. De astronauten in het ISS zijn niet in gevaar. De NASA wil de kapotte pomp echter zo gauw mogelijk weer aan de praat krijgen in geval een tweede pomp defect raakt. Als dat gebeurt, zouden de astronauten namelijk wel in de problemen kunnen komen.