De Nasa heeft een ontwerp voorgesteld van een supersonisch vliegtuig dat de opvolger moet worden van de Concorde.

Het Nasa-vliegtuig met de naam QueSST (Quiet Supersonic Technology) haalt dezelfde snelheid als de gepensioneerde Concorde, maar zonder de zogenaamde sonic booms, de schokgolven die vliegtuigen die sneller dan het geluid vliegen veroorzaken.

Door de intensiteit van de sonic boom van de Concorde moest het vliegtuig boven de Verenigde Staten trager vliegen, wat een aanzienlijke hindernis betekende voor mogelijke bestemmingen en de commerciële haalbaarheid van het project.

Ook zal het nieuwe vliegtuig milieuvriendelijker zijn door een optimaal gebruik van de brandstof.

Nog niet voor meteen

Een meer gedetailleerd ontwerp zal begin 2017 klaar zijn, terwijl een eerste testvliegtuig pas in de herfst van 2019 de lucht zal ingaan. Op voorwaarde dat de ruimtevaartorganisatie voldoende budget kan bijeenbrengen.

De Concorde van British Airways en Air France was operationeel van 1976 tot 2003. In 2000 crashte een Concorde in de buurt van Parijs. Alle 113 inzittenden kwamen daarbij om. Met een snelheid van twee keer die van het geluid duurde een reis van Londen naar New York zo'n drie en een half uur.

(TE)

De Nasa heeft een ontwerp voorgesteld van een supersonisch vliegtuig dat de opvolger moet worden van de Concorde. Het Nasa-vliegtuig met de naam QueSST (Quiet Supersonic Technology) haalt dezelfde snelheid als de gepensioneerde Concorde, maar zonder de zogenaamde sonic booms, de schokgolven die vliegtuigen die sneller dan het geluid vliegen veroorzaken. Door de intensiteit van de sonic boom van de Concorde moest het vliegtuig boven de Verenigde Staten trager vliegen, wat een aanzienlijke hindernis betekende voor mogelijke bestemmingen en de commerciële haalbaarheid van het project.Ook zal het nieuwe vliegtuig milieuvriendelijker zijn door een optimaal gebruik van de brandstof. Een meer gedetailleerd ontwerp zal begin 2017 klaar zijn, terwijl een eerste testvliegtuig pas in de herfst van 2019 de lucht zal ingaan. Op voorwaarde dat de ruimtevaartorganisatie voldoende budget kan bijeenbrengen. De Concorde van British Airways en Air France was operationeel van 1976 tot 2003. In 2000 crashte een Concorde in de buurt van Parijs. Alle 113 inzittenden kwamen daarbij om. Met een snelheid van twee keer die van het geluid duurde een reis van Londen naar New York zo'n drie en een half uur. (TE)