NASA neemt afscheid van Deep Impact

© NASA

De NASA is de communicatie met Deep Impact kwijtgeraakt en beschouwd de ruimtemissie daarmee als afgesloten.

Nadat er al een maand geen communicatie meer mogelijk was met de komeetsonde Deep Impact, heeft de NASA de succesvolle missie als afgesloten verklaard, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau meegedeeld.

De onbemande sonde Deep Impact vertrok in januari 2005. Na een reis van 431 miljoen km arriveerde het ruimtetuig zes maanden later in de buurt van de komeet Tempel-1. De sonde stuurde een “impactor” naar de kern van de komeet.

Bij de inslag kwam een grote hoeveelheid materiaal vrij dat met telescopen en de moedersonde zelf werd bestudeerd. Er kwam een tweede luik aan de missie: een succesvolle scheervlucht langs komeet Hartley-2 op 4 november 2010.

Sterren

Bovendien observeerde Deep Impact onderweg zes sterren om de bewegingen van planeten errond te bevestigen. De sonde fotografeerde de Aarde, de Maan en Mars. Dit leverde de bevestiging op dat er water op onze natuurlijke satelliet is, aldus de NASA. De sonde heeft ongeveer een half miljoen foto’s doorgestuurd.

Op 8 augustus had de vluchtleiding voor het laatst contact met Deep Impact, toen het tuig al 7,58 miljard km had afgelegd. Sinsdien lukte geen contact meer. “Niettegenstaande het doek onverwacht viel, heeft Deep Impact veel meer opgeleverd dan we hadden voorzien”, zegt Lindley Johnson van de NASA.

Kometen

De sonde bewerkstelligde een “omwenteling in onze kennis over kometen en hun activiteit”, valt Mike A’Hearn bij. De “impactor” voerde overigens ook een cd mee met daarop meer dan 560.000 namen die daarvoor vooraf hebben ingetekend. Daar is op zijn minst één Belg bij. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content