Dat ruimtestation komt op het zogenaamde L2-punt, schrijft de Amerikaanse website Space.com. Het L2-punt ligt even voorbij de maan. De gecombineerde zwaartekracht van de aarde en de maan en de middelpuntvliedende kracht houden elkaar daar in evenwicht, zodat een ruimtetuig er als het ware 'geparkeerd' kan worden.

Het ruimtestation zou gebruikt worden om de maan te onderzoeken en ervaring op te doen met lange missies in de diepe ruimte, schrijft Space.com. Die ervaring moet van nut worden voor een latere bemande missie naar een astroïde of naar Mars. Sinds de laatste Apollo-maanlanding in 1972 zijn mensen niet meer verder van de planeet weggeweest dan een paar honderd kilometer.

Reuzenraket

De Nasa zou de plannen naar verluidt al even hebben klaarliggen, maar wachtte met de aankondiging tot Barack Obama herkozen zou worden. Zijn tegenstander Mitt Romney had plannen om te snoeien in het ruimtevaartbudget.

Obama gaf de Nasa in 2010 de opdracht om zich voor te bereiden op een missie naar een nabijgelegen asteroïde rond 2025 en één naar Mars in 2030. De Nasa is al even bezig met de ontwikkeling van het Space Launch System (SLS), de reuzenraket die de eveneens nieuwe ruimtecapsule Orion naar de maan en Mars moet lanceren.

De eerste SLS-vlucht zou er komen rond het einde van dit decennium. Kort daarna zou men beginnen met verkenningsmissies naar het L1-punt. (TV)

Dat ruimtestation komt op het zogenaamde L2-punt, schrijft de Amerikaanse website Space.com. Het L2-punt ligt even voorbij de maan. De gecombineerde zwaartekracht van de aarde en de maan en de middelpuntvliedende kracht houden elkaar daar in evenwicht, zodat een ruimtetuig er als het ware 'geparkeerd' kan worden. Het ruimtestation zou gebruikt worden om de maan te onderzoeken en ervaring op te doen met lange missies in de diepe ruimte, schrijft Space.com. Die ervaring moet van nut worden voor een latere bemande missie naar een astroïde of naar Mars. Sinds de laatste Apollo-maanlanding in 1972 zijn mensen niet meer verder van de planeet weggeweest dan een paar honderd kilometer. Reuzenraket De Nasa zou de plannen naar verluidt al even hebben klaarliggen, maar wachtte met de aankondiging tot Barack Obama herkozen zou worden. Zijn tegenstander Mitt Romney had plannen om te snoeien in het ruimtevaartbudget. Obama gaf de Nasa in 2010 de opdracht om zich voor te bereiden op een missie naar een nabijgelegen asteroïde rond 2025 en één naar Mars in 2030. De Nasa is al even bezig met de ontwikkeling van het Space Launch System (SLS), de reuzenraket die de eveneens nieuwe ruimtecapsule Orion naar de maan en Mars moet lanceren. De eerste SLS-vlucht zou er komen rond het einde van dit decennium. Kort daarna zou men beginnen met verkenningsmissies naar het L1-punt. (TV)