Niet enkel motten en muggen liefkozen straatverlichting, ook de diertjes op de grond zijn talrijker op land dat 's nachts is verlicht. Dat blijkt uit een nieuwe studie in Biology Letters.Wetenschappers onderzochten 1994 ongewervelde landdiertjes op een aantal vlaktes in Helston, een stad in het diepe zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. Ze ontdekten dat onder andere mieren, kevers, langpootmuggen en hooiwagens zich meer concentreerden op plekken waar de gloed van de straatverlichting het felst was.

Dezelfde dieren bevinden zich zelfs tijdens daglicht op dezelfde locatie, wat duidt op een permanent gedrag. De resultaten impliceren dat straatverlichting de ongewervelde gemeenschap zodanig kan beïnvloeden, dat het hun eetgewoontes verandert.

Volgens de onderzoekers vergemakkelijkt de dichte gemeenschap het opsporen van voedsel. (SDG)

Niet enkel motten en muggen liefkozen straatverlichting, ook de diertjes op de grond zijn talrijker op land dat 's nachts is verlicht. Dat blijkt uit een nieuwe studie in Biology Letters.Wetenschappers onderzochten 1994 ongewervelde landdiertjes op een aantal vlaktes in Helston, een stad in het diepe zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. Ze ontdekten dat onder andere mieren, kevers, langpootmuggen en hooiwagens zich meer concentreerden op plekken waar de gloed van de straatverlichting het felst was. Dezelfde dieren bevinden zich zelfs tijdens daglicht op dezelfde locatie, wat duidt op een permanent gedrag. De resultaten impliceren dat straatverlichting de ongewervelde gemeenschap zodanig kan beïnvloeden, dat het hun eetgewoontes verandert. Volgens de onderzoekers vergemakkelijkt de dichte gemeenschap het opsporen van voedsel. (SDG)