Mysterie van de dag: waarom zijn we altijd op zoek naar onze sleutels?

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Ben je constant op zoek naar een van je spullen? Wetenschappers hebben ontdekt hoe dat komt.

Waar is mijn gsm? En waar heb ik mijn autosleutels nu ook al weer gelaten? Komen die vragen je bekend voor? Dan kunnen we je misschien uit je lijden verlossen.

Heel wat mensen verliezen kostbare tijd met voortdurend te zoeken naar dingen. Dat komt omdat men het compleet verkeerd aanpakt, zeggen wetenschappers. We kijken doorgaans op de plek waar we denken dat we het object laatst zagen. Maar als dat effectief de laatste plaats was waar we het object hadden, zouden we het nu niet kwijt zijn, toch?

Of we kijken op de plek waar we het minst verwachten waar het object zou zijn. Maar tenzij je je portefeuille al eens in de microgolfoven of je gsm in de koelkast achterlaat, is er geen enkele reden om dat te doen.

We blijven daarnaast ook altijd zoeken op de meest nette plaatsen, terwijl je eigenlijk meteen zou moeten overgaan naar de meer rommelige plaatsen.

Een studie van de University of Aberdeen, gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences, ontdekte dat mensen de neiging hebben om heel wat tijd te spenderen aan het zoeken naar objecten op ‘gemakkelijke’ plaatsen hoewel het hen geen nieuwe informatie meer oplevert. De wetenschappers raden daarom aan om te beginnen zoeken naar je huissleutels, of wat je ook verloren bent, op plaatsen waar ze moeilijk op te merken zijn. Ga dus niet steeds opnieuw de tafel, de kast of dressoir afspeuren, maar focus op de plekken met de meeste rommel en scan de locaties waar je perifere blikveld niet meteen de vorm van het object oppikt. Zoek onder het hoopje kleren op de grond, in rommelige lades, op de met koffiekoppen gevulde keukentafel en bespaar jezelf heel wat tijd. Als je sleutels op een opgeruimde plaats lagen, had je ze al wel gevonden.

Allemaal heel erg logisch, natuurlijk, maar waarom doen we het dan niet? De mens slaagt er duidelijk niet in om op plaatsen te zoeken die de meeste informatie bieden omdat hij misschien niet gemotiveerd genoeg is of te vaak afgeleid, denken de wetenschappers. Of misschien moeten we gewoon wat minder spullen in huis halen. Probleem opgelost.

Partner Content