Mysterie van de dag: waarom zijn socialisten vijf centimeter korter dan conservatieven?

Bart De Wever en Bruno Tobback © Belga

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom zijn socialisten vijf centimeter korter dan conservatieven?

Jaap van Ginneken, verbonden aan de universiteiten van Leiden en Amsterdam en de Ceram Business School van Nice, onderzocht in zijn boek Het profiel van de leider de onbewuste drijfveren die ons kiesgedrag bepalen. En die lijken vrij basaal te zijn, zo blijkt uit een interview met de man in Knack magazine. We kiezen immers niet alleen voor programma’s, maar ook voor mensen, en dan blijken lengte, stemhoogte en vorm van het gezicht een doorslaggevende rol te spelen. Zo is de gemiddelde politicus een stuk groter dan de rest van de bevolking, heeft hij een zware stem en bij voorkeur een langwerpig en symmetrisch gezicht.

Grote en kleine presidenten

‘Sinds de oertijd wordt symmetrie geassocieerd met goede genen’, legt Van Ginneken uit, ‘Met schoonheid heeft het niets te maken. Volgens de evolutionaire leiderschapstheorie beschikken we in ons hoofd over een CALP, een cognitive ancestral leadership prototype dat stamt van bij onze verre voorouders en waaraan we onze leiders nog steeds afmeten. Zo haalt bij Amerikaanse presidentsverkiezingen twee van de drie keer de langste kandidaat de meeste stemmen. Grotere presidenten worden bovendien herkozen en minder grote niet. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat er geen kleine leiders van het type Nicolas Sarkozy zijn. Maar die zijn wel heel erg met hun lengte bezig.’ Van Ginneken beweert zelfs dat de Russische president Vladimir Poetin zo wild om zich heen slaat omdat hij maar 1,70 meter is.

Slechter gevoed

Van Ginneken constateerde uit wetenschappelijke onderzoek in de evolutionaire psychologie van de laatste tien tot vijftien jaar nog meer feiten die op zijn minst verbazingwekkend mogen heten. Bijvoorbeeld: naast het feit dat succesvolle politici gemiddeld vijf centimeter groter zijn dan de rest van de bevolking, valt het op dat de kleinsten socialisten zijn en de grootsten conservatieven. De psycholoog zegt zelfs te weten hoe dat komt: ‘Je kunt je voorstellen dat socialisten uit een bescheidener milieu komen dat generaties lang een fractie slechter is gevoed en een fractie slechter heeft geleefd dan degenen die uit de elite voortkomen, zoals David Cameron’, zo meent Van Ginneken. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content