Mysterie van de dag: waarom wordt u altijd gebeten door muggen en de ander niet?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom wordt u altijd gebeten door muggen en de ander niet?

Iedereen stelt zich wel eens de vraag waarom hij meer of juist veel minder muggenbeten krijgt dan een persoon die de nacht in dezelfde ruimte doorbracht. Uit onderzoek blijkt dat onze lichaamsgeur bepaalt of we aantrekkelijk zijn voor muggen of niet. Bovendien heeft recent onderzoek uitgewezen dat onze aantrekkingskracht voor muggen zelfs erfelijk is.

Aantrekking zit in de genen

In een recente studie werden achttien paar eeneiige tweelingen en negentien paar twee-eiige tweelingen onderzocht. De London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) liet muggen los in een Y-vormige tube die zich in twee opsplitste. Zo kon de aantrekkingskracht tot de verschillende lichaamsgeuren van de handen van de deelnemers onderzocht worden. Uit het onderzoek bleek dat identieke tweelingen, die dus dezelfde genen hebben, evenveel muggen aantrokken, terwijl twee-eiige tweelingen, met verschillende genen, geen gelijkenis vertoonden in hun aantal muggenbeten.

De onderzoekers menen dat dat resultaat belangrijke informatie vrijgeeft over de evolutie van de relatie van mensen met muggen, en dat het deuren kan openen naar nieuwe manieren om muggenbeten te vermijden en de verspreiding van ziektes als malaria en knokkelkoorts tegen te gaan.

Pil tegen muggen

De auteur van de studie, dokter James Logan, docent in de medische entomologie aan de LSHTM, zegt: “Door het genetische mechanisme achter de aantrekkingskracht van bijtende insecten zoals muggen te onderzoeken, kunnen we manieren vinden om die kennis te gebruiken om ons beter te beschermen tegen beten en de ziektes die daardoor verspreid worden. In de toekomst kunnen we dan misschien zelfs gewoon een pil slikken om ons lichaam natuurlijke stoffen tegen insecten te laten produceren en om uiteindelijk zelfs sprays en skin lotions te kunnen vervangen.” (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content