Bij het maken van chocolade uit cacaobonen kunnen twee verschillende onderdelen worden geproduceerd, namelijk cacaoboter en vaste cacao. In vaste cacao zitten stoffen waarvan wordt vermoed dat ze een positieve invloed hebben op het lichaam, zowel fysiologisch (bv. bloeddruk) als psychologisch (bv. blij gevoel). Zo zouden ze er onder andere voor zorgen dat er meer serotonine wordt geproduceerd in de hersenen. Serotonine beïnvloedt de manier waarop een mens naar een situatie...

Bij het maken van chocolade uit cacaobonen kunnen twee verschillende onderdelen worden geproduceerd, namelijk cacaoboter en vaste cacao. In vaste cacao zitten stoffen waarvan wordt vermoed dat ze een positieve invloed hebben op het lichaam, zowel fysiologisch (bv. bloeddruk) als psychologisch (bv. blij gevoel). Zo zouden ze er onder andere voor zorgen dat er meer serotonine wordt geproduceerd in de hersenen. Serotonine beïnvloedt de manier waarop een mens naar een situatie kijkt. Mensen die depressief zijn, kunnen bijvoorbeeld medicatie krijgen om hun serotonineniveau te verhogen zodat ze het leven door een rooskleurigere bril gaan bekijken en dus 'blij' worden. Er zijn ook andere theorieën, die stellen dat in vaste cacao stoffen zitten die op eenzelfde manier werken als cannabis (drugs) of als cafeïne (koffie), maar dan in veel mindere mate natuurlijk. Daardoor zou je extra blij worden bij het eten ervan. Er is nog veel onderzoek nodig naar die stoffen en de manier waarop ze juist werken. Maar het lijkt wel zo te zijn dat deze werkzame, positieve stoffen vooral te vinden zijn in vaste cacao. Als je dan weet dat in zwarte chocolade veel meer vaste cacao zit dan in andere chocolade, verklaart dat waarom je eerder een blij gevoel zult krijgen bij het eten van zwarte chocolade. Bruine chocolade is immers verdund, doordat er melk aan werd toegevoegd (vandaar de naam 'melkchocolade'). In verhouding zit in een reep bruine chocolade dus minder vaste cacao. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter. Er zit helemaal geen vaste cacao in en dus ook geen (of alleszins weinig) van de werkzame stoffen die je blij maken. Bio-ingenieur Katinka Wouters, SCK•CEN