Mysterie van de dag: waarom worden de dagen op Aarde steeds langer?

Pelikanen vliegen door de lucht bij zonsondergang in Californië. © REUTERS

U heeft het misschien nog niet gemerkt, maar de dagen op Aarde worden steeds langer.

Als u in één dag nooit gedaan krijgt, wat u allemaal zou willen doen, dan komt de fysica u te hulp. U heeft het misschien nog niet gemerkt, maar de dagen op Aarde worden steeds langer.

Zo’n miljard jaar geleden, toen er nog geen complex leven was, was een dag op Aarde maar liefst 5 uur en 15 minuten korter dan nu. Dat betekent dat de Aarde rond zijn as draaide in 18 uur en 41 minuten.

Sinds het Precambrium is de lengte van een dag gemiddeld zo’n 1/75.000ste van een seconde per jaar langer geworden. Dat gegeven zal zich de komende miljoenen, zo niet miljarden, jaren verder zetten.

Maar hoe komt dat nu?

In het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences leggen wetenschappers uit hoe de maan hierin een rol speelt.

Onze natuurlijke satelliet is ruwweg 4,5 miljard oud en bevindt zich gemiddeld 385.000 km van ons. Maar door getijdenwerking tussen onze planeet en de maan schuift deze laatste langzaam weg van ons. Met name tegen een tempo van 3,82 cm per jaar. Dit heeft gevolgen: de aarde draait langzamer om haar as.

Met een nieuwe statistische methode, astrochronologie gedoopt, tuurden wetenschappers diep in het geologisch verleden van onze planeet en reconstrueerden zij de geschiedenis ervan. Het bleek dat de maan, nog maar 1,4 miljard jaar geleden, merkelijk dichter tot ons stond. Waardoor we sneller ronddraaiden.

Al zal de maan zich niet eeuwig van ons blijven afkeren. Op een bepaald punt in de verre toekomst zal ze een stabiele afstand bereiken en slechts zichtbaar zijn vanop één helft van de aardbol en nooit meer te zien zijn van de andere kant.

Er zijn nog andere factoren die de rotatie van de Aarde vertragen zoals de veranderende vorm van de Aarde door de smeltende ijskappen, maar ook elektromagnetische interacties tussen de buitenkant en de kern spelen een rol.

De vertraging van de rotatie is de reden waarom ’s werelds tijdmeesters af en toe eens de atoomklokken moeten aanpassen zodat onze horloges opnieuw gelijk lopen met de rotatie van de planeet.

Partner Content