Mysterie van de dag: waarom strippen mannen en vrouwen als beroep?

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom strippen mannen en vrouwen als beroep?

Mysterie van de dag: waarom strippen mannen en vrouwen als beroep?
© iStock

Strippen wordt doorgaans geassocieerd met vrouwen die geld nodig hebben, maar ook mannen hebben een goede reden om uit de kleren te gaan. Uit onderzoek van een Amerikaanse universiteit blijkt dat vrouwen strippen voor het geld hoewel het hun zelfvertrouwen op termijn geen goed doet, terwijl de eigenwaarde van mannen net een opkikkertje krijgt door te strippen.

De studie werd uitgevoerd door de University of Colorado Denver onder leiding van Maren Scull en gepubliceerd in het vakblad Deviant Behaviour, het enige wetenschappelijk vakblad dat gewijd is aan gedrag dat ingaat tegen de sociale normen.

Scull had de benijdenswaardige taak om twee jaar lang mannelijke strippers, die voor vrouwen dansen in Amerikaanse stripbars, te observeren en te interviewen. Ze ontdekte dat velen onder hen dat doen omdat het hun zelfvertrouwen en eigenwaarde een boost geeft.

‘Omdat strippen een pejoratieve connotatie heeft, kan het ook een negatief effect hebben op de eigenwaarde van exotische dansers’, aldus de onderzoekster. ‘Ik wilde weten waarom mannen niettemin blijven doorgaan met strippen en ontdekte dat uit de kleren gaan bij mannen gevoelens van autoriteit, belangrijkheid en zelfachting met zich mee brengen.’

Mannen willen gewild zijn

Scull zegt dat vrouwen beginnen te strippen en het beroep blijven uitoefenen uit financiële overwegingen. En hoewel strippen aanvankelijk het zelfvertrouwen doet toenemen, ervaren veel vrouwen na een tijdje een daling van de eigenwaarde. Mannen hebben dat niet en blijven doorgaan, ook al verdienen ze heel wat minder dan hun vrouwelijke collega’s.

Waarom dat verschil tussen mannen en vrouwen? Volgens Scull heeft dat te maken met hoe mannen en vrouwen omgaan met de manier waarop ze als object worden gezien. Vrouwelijke strippers zullen eerder geneigd zijn om seksuele objectivering als negatief te beschouwen, omdat ze dat als vrouw meer – en op een bedreigendere manier – ervaren in het dagelijske leven dan mannen.

Maar de mannen vinden het net leuk om door het publiek als seksueel object te worden beschouwd. Mannen vinden het immers positief om gewild te zijn. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content