Vindt u het maar onnozel dat zoveel mensen foto's van hun eten op sociale media gooien? Bent u van mening dat voedsel enkel dient om op te eten en niet om naar te staren? Bent u zo'n persoon, dan wilt u misschien niet verder lezen.

De wetenschap heeft immers ontdekt dat u het bij het verkeerde eind heeft. Volgens een studie in het Journal of Personality and Social Psychology blijkt dat u net méér geniet van uw maaltijd als u er eerst een foto van neemt. In tegenstelling tot wat we zouden kunnen denken, leidt het fotograferen ons niet af, maar maakt het ons meer 'mindful'. We bekijken de wereld op een iets andere manier omdat we naar dingen zoeken die we willen vastleggen, naar details die we ons willen herinneren. Daardoor gaan mensen meer op in de ervaring en genieten ze er dus ook meer van.

Mentale foto

De verklaring geldt overigens ook in de omgekeerde richting. Wanneer de maaltijd niet zo fantastisch is, kan het nemen van een foto de eetervaring nog verslechteren.

Bent u niet zo'n fotograaf? Dan kan u nog steeds genieten van het fenomeen zonder fototoestel in de hand. Het nemen van mentale foto's werkt namelijk op dezefde manier. Nadenken over wat u zou willen fotograferen, helpt dus ook. (TE)

Vindt u het maar onnozel dat zoveel mensen foto's van hun eten op sociale media gooien? Bent u van mening dat voedsel enkel dient om op te eten en niet om naar te staren? Bent u zo'n persoon, dan wilt u misschien niet verder lezen. De wetenschap heeft immers ontdekt dat u het bij het verkeerde eind heeft. Volgens een studie in het Journal of Personality and Social Psychology blijkt dat u net méér geniet van uw maaltijd als u er eerst een foto van neemt. In tegenstelling tot wat we zouden kunnen denken, leidt het fotograferen ons niet af, maar maakt het ons meer 'mindful'. We bekijken de wereld op een iets andere manier omdat we naar dingen zoeken die we willen vastleggen, naar details die we ons willen herinneren. Daardoor gaan mensen meer op in de ervaring en genieten ze er dus ook meer van. De verklaring geldt overigens ook in de omgekeerde richting. Wanneer de maaltijd niet zo fantastisch is, kan het nemen van een foto de eetervaring nog verslechteren. Bent u niet zo'n fotograaf? Dan kan u nog steeds genieten van het fenomeen zonder fototoestel in de hand. Het nemen van mentale foto's werkt namelijk op dezefde manier. Nadenken over wat u zou willen fotograferen, helpt dus ook. (TE)