Mysterie van de dag: waarom klinkt onze stem anders op een opname?

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom klinkt onze stem anders op een opname?

Geluid kan op twee verschillende manieren in het binnenoor terecht komen.

Geluid dat via vibrerende geluidsgolven binnenkomt, legt zijn weg af via het externe gehoorkanaal, het trommelvlies en het middenoor naar het slakkenhuis, een spiraalvormige, met vloeistof gevuld orgaan in het binnenoor. Geluid dat vanuit de stembanden via de schedel binnenkomt bereikt het slakkenhuis onmiddellijk via het weefsel in het hoofd. Het zijn die wegen die bepalen hoe we iets horen.

Wanneer je praat, verspreiden de geluidsgolven zich in de lucht rondom je en bereikt het je slakkenhuis via je oren met behulp van de lucht. Maar datzelfde geluid gaat ook rechtsreeks van je stembanden naar het slakkenhuis via viabraties in het hoofd. In dat geval zorgen de eigenschappen van je hoofd voor een dieper geluid van je stem. De stem die je hoort wanneer je praat is dus een combinatie van het geluid dat langs die twee wegen komt.

Wanneer je naar een opname van jezelf luistert, is het pad via het hoofd echter weggelaten en hoor je enkel de geïsoleerde, via de lucht vervoerde component. Je stem klinkt dan hoger. Dat is je stem zoals andere mensen die horen. Voor velen is dat schrikken want ze klinkt voor de meesten vrij lelijk. Dat betekent echter niet dat je stem ook écht lelijk is, maar je bent het geluid eenvoudigweg niet gewoon. Hoe vaker je naar de opname luistert, hoe meer je er aan gewoon wordt en hoe mooier je je stem gaat vinden.

Het omgekeerde effect kan je bereiken als je oordopjes draagt. In dat geval wordt het pad via het oor geëlimineerd en klinkt je stem dieper.

Partner Content