Mysterie van de dag: waarom is het zo moeilijk om een geheim te bewaren?

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom is het zo moeilijk om een geheim te bewaren?

We worden allemaal weleens geconfronteerd met het bewaren van een geheim. Ieder mens bewaart immers gemiddeld zo’n dertien geheimen, waarvan er vijf nooit met een levende ziel worden gedeeld. En we hebben ook al wel allemaal ondervonden dat dat niet makkelijk is.

Wetenschappers van de Amerikaanse Columbia Business School zochten uit waarom discretie en geheimhouding zo moeilijk zijn en wat de link is met angst, depressie en een algemeen slechtere gezondheid. In verschillende studies bevroegen ze duizenden Amerikanen over zo’n 1300 geheimen in 38 categorieën van gedragingen of identiteiten die vaak geheim worden gehouden, gaande van seksuele identiteit tot zelfverminking. De meest voorkomende geheimen zijn buitenechtelijke gedachten (denken aan een relatie met een andere persoon terwijl je al een partner hebt), romantische verlangens (als je single bent) en seksueel gedrag (kijken naar porno, seksuele fantasieën enzovoort).

Het komt niet zo vaak voor dat we ons in een situatie bevinden waar we onze geheimen moeten verbergen in vergelijking met al de keren waarop een geheim lukraak onze gedachten komt verstoren

Michael Slepian, Columbia Business School

De onderzoekers, die hun bevindingen in het Journal of Personality and Social Psychology publiceerden, menen dat geheimhouding betekent dat we hoofdzakelijk de intentie hebben om informatie te verbergen, onafhankelijk van het feit of we de informatie ook echt achterhouden in een gesprek. Dat doet pijn omdat we daardoor onze authenticiteit verliezen, vooral als we alleen zijn. We herinneren onszelf als het ware voortdurend aan onze onoprechtheid. ‘Het komt niet zo vaak voor dat we ons in een situatie bevinden waar we onze geheimen moeten verbergen in vergelijking met al de keren waarop een geheim lukraak onze gedachten komt verstoren’, zegt Michael Slepian, een van de onderzoekers. De conclusie is dus dat geheimhouding niet zozeer een activiteit maar een gemoedstoestand is. We ‘bewaren’ geen geheim, maar we ‘hebben’ een geheim.

Zo gaven de deelnemers aan het onderzoek aan dat wanneer ze niet in een gesprek betrokken waren, ze twee keer meer aan hun geheimen dachten dan in sociale situaties. Hoe meer hun gedachten naar een geheim weggleden, hoe meer ze aangaven dat hun welzijn werd verstoord en hoe ongezonder ze zich voelden. Verrassend genoeg heeft het actief verbergen van informatie geen invloed op het welzijn, zoals eerder werd aangenomen.

Je hebt dus maar beter geheimen die je je niet meer kunt herinneren. Als je toch worstelt met geheime informatie, probeer er dan niet te veel aan te denken door bijvoorbeeld aan mindfulness te doen of door het geheime onderwerp te bespreken op anonieme online fora, zo stellen de onderzoekers.

Meer info: www.keepingsecrets.org

Partner Content