Onze dichtste verwanten, de chimpansees, bewegen van nature niet op verschillende muziekritmes. Ook honden en katten zijn stijve harken als het op dansen aankomt, hoewel ze al eeuwen naast de mens leven en samen met de mens evolueerden. Dansen is dus een zeldzaamheid in het dierenrijk (al zullen de vele YouTube-video's van 'dansende' dieren u misschien anders willen doen geloven - zie onder), het is een talent dat enkel gedeeld wordt door de mens, kaketoes en papegaaien (en nog enkele andere vogelsoorten), niet toevallig allemaal wezens die geluiden kunnen immiteren en aanleren. Daarom concluderen wetenschappers dat dansen een nevenproduct is van de link tussen het auditieve en motorieke deel van onze hersenen. Maar wat is het nut van dansen eigenlijk?

Dansen was voor onze voorouders een hulpmiddel om te overleven. Het hielp hen om banden te smeden en om te communiceren, en dus ook om zich voort te planten. Zij die zich ritmisch en gecoördineerd konden bewegen hadden een evolutionair voordeel. Goede dansers werden beschouwd als de betere partners. Hun lichamen zijn immers meer symmetrisch en symmetrie staat dan weer gelijk aan goede genen. Of anders gezegd: het is een survival of the fittest maar dan met een 'So you think you can dance'-kantje. (TE)

Wat een zegen dat de mens danst, anders had dit heerlijke filmpje nooit bestaan:

Dit wordt door de wetenschap dan weer niet beschouwd als dansen:

Onze dichtste verwanten, de chimpansees, bewegen van nature niet op verschillende muziekritmes. Ook honden en katten zijn stijve harken als het op dansen aankomt, hoewel ze al eeuwen naast de mens leven en samen met de mens evolueerden. Dansen is dus een zeldzaamheid in het dierenrijk (al zullen de vele YouTube-video's van 'dansende' dieren u misschien anders willen doen geloven - zie onder), het is een talent dat enkel gedeeld wordt door de mens, kaketoes en papegaaien (en nog enkele andere vogelsoorten), niet toevallig allemaal wezens die geluiden kunnen immiteren en aanleren. Daarom concluderen wetenschappers dat dansen een nevenproduct is van de link tussen het auditieve en motorieke deel van onze hersenen. Maar wat is het nut van dansen eigenlijk?Dansen was voor onze voorouders een hulpmiddel om te overleven. Het hielp hen om banden te smeden en om te communiceren, en dus ook om zich voort te planten. Zij die zich ritmisch en gecoördineerd konden bewegen hadden een evolutionair voordeel. Goede dansers werden beschouwd als de betere partners. Hun lichamen zijn immers meer symmetrisch en symmetrie staat dan weer gelijk aan goede genen. Of anders gezegd: het is een survival of the fittest maar dan met een 'So you think you can dance'-kantje. (TE)Wat een zegen dat de mens danst, anders had dit heerlijke filmpje nooit bestaan:Dit wordt door de wetenschap dan weer niet beschouwd als dansen: