Mysterie van de dag: waarom briest een paard?

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Proberen paarden ons iets te vertellen als ze briesen?

Het is een van de mooiste geluiden ter wereld: het briesende paard. Een geluid dat ontstaat door krachtig lucht uit de neusgaten te blazen. Maar waarom doen paarden dat? Is het een uiting van agressie? Een allergie aan stof? Nog nooit werd het onderzocht. Tot nu.

Franse onderzoekers van de universiteit van Rennes ontdekten in een recente studie, die verscheen in het vakblad PLOS ONE, dat paarden die vaak briesen willen aantonen dat ze blij zijn. Mathilde Stompa en haar collega’s namen 560 briesgeluiden op van 48 private rijpaarden. Alle paarden briesten 1 tot 13 keer per uur. Ze deden dat vooral tijdens rustige en ontspannende activiteiten. De paarden die het meest buiten stonden, briesten het meest, aldus de studie. Dat is logisch aangezien uit ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat paarden minder gestresseerd zijn als ze buiten kunnen leven in plaats van in stallen.

Tijdens het briesen van het paard, keken de wetenschappers naar de positie van het oor van het paard. Als de oren met de punten naar voor staan, betekent dat dat het paard zich in een positieve mentale staat bevindt. Daarnaast gingen de wetenschappers het stressniveau van het paard na op basis van hoeveel tijd het dier doorbracht met zijn kop naar de muur en de mate van interactie of agressie tegenover de wetenschapper.

Niet alle paarden zullen briesen van geluk. Er zijn er ook die dat doen omdat ze zich onwel of een fysieke nood voelen, zoals mensen hun neus snuiten, aldus de wetenschappers. Dat willen ze dan ook in de toekomst verder onderzoeken.

Het vrijmaken van de neusgaten is trouwens nog steeds de meest logische uitleg voor het geluid. Sue McDonnell, specialiste in paardenfysiologie van de University of Pennsylvania bestudeert elke dag haar paarden en zegt in de New York Times dat ze een verschil ziet wanneer ze de paarden korte grassprieten voedt in plaats van lang gras. De langere grassprieten prikken meer in de neus van het paard waardoor het meer gaat briesen.

Paarden briesen ook bij negatieve omstandigheden, weet McDonnell. Wanneer ze zich in een agressieve of angstige situatie bevinden, komen de dieren in een vecht-of-vluchttoestand terecht en krijgen ze een adrenalineboost. Dat zorgt ervoor dat hun mond en neus droger worden. Eens de normale situatie hersteld is, daalt het adrenalineniveau en beginnen speeksel en slijm opnieuw te stromen wat het briesen kan veroorzaken.

Wellicht gebruiken de paarden het geluid ook om met andere paarden te communiceren, om hen er bijvoorbeeld op te wijzen dat het gevaar geweken is.

Partner Content