Muziek kan je humeur beïnvloeden. Dat weten we al lang. Het systematisch luisteren naar vrolijke muziek maakt je gelukkiger, en omgekeerd, als je urenlang naar depressief makende muziek luistert kun je ook zelf in een miserabele sfeer verzeilen.

Wetenschappers hebben in het vakblad Public Library of Science ONE aangetoond dat het effect verder kan gaan dan dat. Want muziek kan niet alleen je humeur veranderen, maar ook je perceptie van de rest van de wereld. Mensen die zich gelukkiger voelen omdat ze naar vrolijke muziek geluisterd hebben, zullen ook gemakkelijker andere gelukkige mensen herkennen.

Omdat de hersenen soms vreemde dingen doen, blijken gelukkige mensen zelfs gelukkige gezichten te kunnen zien zonder dat er iemand in de buurt is. De hersenen kunnen beelden in ons hoofd projecteren die ze verwachten te zullen zien, omdat we ons in een bepaalde sfeer bevinden.

De belangrijkste conclusie van het werk was dat de hersenen een bepaald verwachtingspatroon distilleren op basis van wat ze te verwerken krijgen, en dat een gevoelspatroon kan bijdragen tot het beeld dat wordt gecreëerd. (DD)

Muziek kan je humeur beïnvloeden. Dat weten we al lang. Het systematisch luisteren naar vrolijke muziek maakt je gelukkiger, en omgekeerd, als je urenlang naar depressief makende muziek luistert kun je ook zelf in een miserabele sfeer verzeilen. Wetenschappers hebben in het vakblad Public Library of Science ONE aangetoond dat het effect verder kan gaan dan dat. Want muziek kan niet alleen je humeur veranderen, maar ook je perceptie van de rest van de wereld. Mensen die zich gelukkiger voelen omdat ze naar vrolijke muziek geluisterd hebben, zullen ook gemakkelijker andere gelukkige mensen herkennen. Omdat de hersenen soms vreemde dingen doen, blijken gelukkige mensen zelfs gelukkige gezichten te kunnen zien zonder dat er iemand in de buurt is. De hersenen kunnen beelden in ons hoofd projecteren die ze verwachten te zullen zien, omdat we ons in een bepaalde sfeer bevinden. De belangrijkste conclusie van het werk was dat de hersenen een bepaald verwachtingspatroon distilleren op basis van wat ze te verwerken krijgen, en dat een gevoelspatroon kan bijdragen tot het beeld dat wordt gecreëerd. (DD)