Mensen die luisteren naar muziek van de componist Mozart, hebben een verhoogde activiteit in de hersenen. Dat is de voorlopige conclusie van een test naar het bestaan van het zogeheten Mozart-effect, een theorie die beweert dat luisteren naar muziek van Mozart goed is voor je intelligentie. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) zondag bekend.

Een ensemble van het Noord Nederlands Orkest speelde zondagmiddag zowel een werk van Mozart als van de moderne componist Berio. Van een aantal luisteraars en muzikanten is de hersenactiviteit door de universiteit gemeten tijdens deze uitvoeringen. Uit de eerste resultaten bleek dat het brein van de luisteraars meer reageerde op de muziek van Mozart dan op de klanken van Berio. Ook waren de mensen in de zaal meer geconcentreerd.

Volgens een woordvoerster van de RuG reageerden de luisteraars vooral sterk op bijvoorbeeld veranderingen in de cadans of bepaalde melodieën van een specifiek instrument tijdens Mozart. In tegenstelling tot de mensen in de zaal, was de hersenactiviteit van de uitvoerende muzikanten juist hoger bij het moderne en moeilijkere werk van Berio.

De testresultaten worden door de onderzoekers verder bekeken om te bepalen welke aspecten in de muziek van Mozart zorgen voor de verhoogde activiteit in het brein.

Mensen die luisteren naar muziek van de componist Mozart, hebben een verhoogde activiteit in de hersenen. Dat is de voorlopige conclusie van een test naar het bestaan van het zogeheten Mozart-effect, een theorie die beweert dat luisteren naar muziek van Mozart goed is voor je intelligentie. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) zondag bekend. Een ensemble van het Noord Nederlands Orkest speelde zondagmiddag zowel een werk van Mozart als van de moderne componist Berio. Van een aantal luisteraars en muzikanten is de hersenactiviteit door de universiteit gemeten tijdens deze uitvoeringen. Uit de eerste resultaten bleek dat het brein van de luisteraars meer reageerde op de muziek van Mozart dan op de klanken van Berio. Ook waren de mensen in de zaal meer geconcentreerd. Volgens een woordvoerster van de RuG reageerden de luisteraars vooral sterk op bijvoorbeeld veranderingen in de cadans of bepaalde melodieën van een specifiek instrument tijdens Mozart. In tegenstelling tot de mensen in de zaal, was de hersenactiviteit van de uitvoerende muzikanten juist hoger bij het moderne en moeilijkere werk van Berio. De testresultaten worden door de onderzoekers verder bekeken om te bepalen welke aspecten in de muziek van Mozart zorgen voor de verhoogde activiteit in het brein.