MONUC, de vredesmissie van de Verenigde Naties in de Democratische Republiek Congo, zal in mei negen weesgorilla's per helikopter vervoeren naar het natuurreservaat Tayna in het oosten van het land. Daar zullen ze beschermd worden tegen stropers en het geweld.

Het Congolese Instituut voor Natuurbehoud (ICCN) verzocht om drie jonge gorilla's uit de streek van Goma in de oostelijke provincie Noord-Kivu te halen. Ook zes tienergorilla's uit het buurland Rwanda zullen meereizen naar het veilige oord.

De MONUC en het ICCN willen de bedreigde dieren in veiligheid brengen om hun populatie in Congo uit te breiden en het ecosysteem te verbeteren. Dat leidt net zoals de mens onder de oorlog en het geweld in de streek.

De dieren zullen met de helikopter in het gezelschap van dierenartsen vliegen want transport over de weg zou te traumatiserend zijn voor de gorilla's.

Bedreigd

Volgens het VN-milieuprogramma UNEP zou de gorilla al halverwege de jaren 2020 kunnen verdwijnen uit de uitgestrekte gebieden in Congo als dringende maatregelen uitblijven om hun leefgebied te redden en om stroperij te bestrijden.

Naar schatting leven er nog amper 750 gorilla's in de bergen aan de grens tussen Congo en Rwanda. In de vlaktes in het oosten van Congo, in Rwanda en Oeganda leven nog 5.000 dieren.

MONUC, de vredesmissie van de Verenigde Naties in de Democratische Republiek Congo, zal in mei negen weesgorilla's per helikopter vervoeren naar het natuurreservaat Tayna in het oosten van het land. Daar zullen ze beschermd worden tegen stropers en het geweld. Het Congolese Instituut voor Natuurbehoud (ICCN) verzocht om drie jonge gorilla's uit de streek van Goma in de oostelijke provincie Noord-Kivu te halen. Ook zes tienergorilla's uit het buurland Rwanda zullen meereizen naar het veilige oord. De MONUC en het ICCN willen de bedreigde dieren in veiligheid brengen om hun populatie in Congo uit te breiden en het ecosysteem te verbeteren. Dat leidt net zoals de mens onder de oorlog en het geweld in de streek. De dieren zullen met de helikopter in het gezelschap van dierenartsen vliegen want transport over de weg zou te traumatiserend zijn voor de gorilla's. Bedreigd Volgens het VN-milieuprogramma UNEP zou de gorilla al halverwege de jaren 2020 kunnen verdwijnen uit de uitgestrekte gebieden in Congo als dringende maatregelen uitblijven om hun leefgebied te redden en om stroperij te bestrijden. Naar schatting leven er nog amper 750 gorilla's in de bergen aan de grens tussen Congo en Rwanda. In de vlaktes in het oosten van Congo, in Rwanda en Oeganda leven nog 5.000 dieren.