Mogelijk herstel Afghaanse Boeddhabeelden

Een van de twee reusachtige 1.500-jarige Boeddha’s in de Afghaanse provincie Bamyan, die in 2001 door de taliban werd opgeblazen, wordt mogelijk hersteld.

Een van de twee reusachtige 1.500-jarige Boeddha’s in de Afghaanse provincie Bamyan, die in 2001 door de taliban werd opgeblazen, wordt mogelijk hersteld. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite CNN.

Volgens de Duitse professor Erwin Emmerling van de Technische Universiteit in München is de reconstructie van de vrouwelijke Boeddha mogelijk met behulp van overblijfselen en andere materialen. Het nieuwe beeld zal niet noodzakelijk op het oude lijken. Een identiek beeld tot stand brengen is immers onmogelijk. Emmerling zal in de komende dagen zijn idee voorleggen aan de UNESCO, die echter geen voorstander is van de reconstructie.

De UNESCO, die verantwoordelijk is voor het opstellen van de Werelderfgoedlijst, werkt momenteel wel aan een plan om de Boeddhaholtes, muurschilderingen en de 5000 brokstukken te beschermen van wat ooit een van ’s werelds grootste culturele en religieuze schatten was.

Explosieven De standbeelden van 38 en 55 meter groot, die neerkeken op een boeddhistisch klooster, werden in 2001 door de taliban opgeblazen. Toen de taliban in Afghanistan aan de macht kwam moesten alle beelden in het land, dus ook de Boeddha’s van Bamyan, vernietigd worden omdat deze vroeger als idolen en afgoden werden gebruikt door ongelovigen. Na de ontploffingen restten enkel nog grote holtes in de rots.

In 2003 begonnen verschillende landen te werken aan de restauratie van de overblijfselen. Ook in dat jaar plaatste de UNESCO het culturele landschap en de archeologische overblijfselen van de van de Bamyanvallei op zijn Werelderfgoedlijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content