Mogelijk een eerste maan buiten ons zonnestelsel gevonden

De grootte van de nieuwgevonden kandidaat-exomaan zeer ongewoon - ze zou twee keer groter zijn dan onze eigen maan. © iStock

Astronomen hebben mogelijk een eerste maan buiten ons zonnestelsel, een exomaan, gevonden. Dit heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN woensdag bericht.

Met name is rond gasgigant Kepler-1625b, een exoplaneet die op 8000 lichtjaar van ons rond een ster cirkelt, met de Hubble- en de Keplerruimtetelescoop een object gevonden dat een maan kan zijn. Ze zou de grootte hebben van ‘onze’ planeet Neptunus.

In ons zonnestelsel zijn manen gemeengoed, er zijn er bijna tweehonderd. De zoektocht naar natuurlijke satellieten buiten ons stelsel leverde tot nu toe niets op. Exomanen zijn immers door hun kleinere omvang moeilijker te verschalken.

De wetenschappers achter de vondst blijven echter voorzichtig vanwege enkele particulariteiten, en willen nog meer observaties. Zo is de grootte van de kandidaat-exomaan zeer ongewoon. Want ze zou dan twee keer groter zijn dan onze eigen maan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content