Mogelijk buitenaards leven op steenworp van onze Aarde

Gliese 832c © Nasa
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Astronomen hebben een nieuwe planeet ontdekt die tot nog toe de meeste overeenkomende kenmerken vertoont met onze Aarde. Bovendien bevindt het mogelijke buitenaardse leven zich op amper 16 lichtjaren van onze Aarde.

Gliese 832c, met een massa die 5,4 keer die van onze eigen planeet bedraagt, bevindt zich op amper 16 lichtjaren van onze planeet en draait in 36 dagen tijd rond zijn rode dwergster Gliese 832. Dat betekent dat Gliese 832c veel dichter tot zijn ster staat dan wij tot de onze, maar omdat zijn rode dwergster slechts half zoveel massa heeft als onze Zon krijgt de planeet zowat dezelfde hoeveelheid energie als wij. Daarmee bevindt de exoplaneet zich in de zogenaamde ‘leefbare zone’, een zone die noch te heet, noch te koud is voor de aanwezigheid van vloeibaar water op het planeetoppervlak.

Gliese 832c is een van de meest Aarde-achtige planeten die tot nog toe zijn ontdekt. Toch betekent dit niet dat wetenschappers met zekerheid kunnen bevestigen dat Gliese 832c een tweede Aarde is, aangezien de grote massa van de planeet betekent dat ze waarschijnlijk een dikkere atmosfeer heeft dan de onze wat tot een groter broeikaseffect en kokende temperaturen heeft geleid.

Het meest opwindende feit voor de wetenschappers is dat Gliese 832c zich op een relatief dichte afstand van de Aarde bevindt: 16 lichtjaren in een sterrenstelsel dat 100.000 lichtjaren wijd is. Een steenworp verwijderd van de Aarde, dus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content