Mobiele telefoons veranderen de hersenactiviteit

© Reuters

Een telefoongesprek van 50 minuten is genoeg om de hersenen te prikkelen, al dan niet met schadelijke gevolgen, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.

De wetenschappers ontdekten een grotere aanwezigheid van glucose in het gedeelte van de hersenen dat zich het dichtst bij het toestel bevindt, wat wijst op een verhoogde hersenactiviteit. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Het team van Nora Volkow, directeur van het ‘National Institute on Drug Abuse’ in Maryland, deed twee hersenscans bij 47 vrijwilligers. De vorsers gebruikten een techniek waarbij de gemetaboliseerde glucose gemeten wordt, een stof die nodig is voor het functioneren van de hersenen. Langs beide kanten van het hoofd werden twee gsm’s geplaatst. In één scan waren de mobiele telefoons uitgeschakeld, in de andere werd aan het ene oor een gedempt telefoongesprek van een klein uur afgespeeld. De resultaten toonden aan dat een telefoongesprek van 50 minuten de hersenactiviteit lokaal met 7 procent doet toenemen.

Door de gigantische stijging van het gebruik van mobiele telefoons, stijgt ook de bezorgdheid over hun al dan niet schadelijke gevolgen, zoals hersentumors. Hoewel nog niet bewezen is dat gsm’s schadelijk zijn voor de gezondheid, is verder onderzoek vereist.

Uit een onderzoek uit 2006 blijkt dat de hersenactiviteit nog veel meer kan stijgen door bijvoorbeeld naar een beeld op een scherm te kijken. Dit wordt veroorzaakt door het denken aan het beeld. Bij mobiele telefoons is het proces echter anders. Daar wordt de hersenactiviteit ‘artificieel’ verhoogd, door de radiogolven van de mobiele telefoon.

Als de verhoogde hersenactiviteit onschadelijk blijkt te zijn, ziet Volkow mogelijkheden om het fenomeen aan te wenden voor patiënten met minder actieve hersengebieden.

De studie verscheen in het Journal of the American Medical Association.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content