Op Mars hebben wetenschappers in meteorieten methaangas gevonden, wat de mogelijkheid van leven op de Rode Planeet opwerpt, zo bericht de gezaghebbende website space.com.

Wetenschappers rondom Nigel Blamey van de Canadese Brock-Universiteit zetten hun figuurlijke tanden in zes Marsmeteorieten die gelden als voorbeelden van vulkanisch gesteente op de Rode Planeet zelf. Het bleek dat er uit alle zes methaan vrijkwam.

Vee

Methaan is nu eenmaal de meest eenvoudige organische molecule. Veel van dit gas in onze atmosfeer wordt door levensvormen veroorzaakt, zoals de spijsvertering van vee. Ook vulkanische activiteit kan voor methaan zorgen.

Overigens heeft de Europese sonde Mars Express in 2003 als eerste methaan in de atmosfeer van Mars gevonden, en vorig jaar nam ook de Amerikaanse robotjeep Curiosity het gas waar op zijn landingssite.

Onder de grond

De droge dunne atmosfeer is leven op het oppervlak van de planeet niet gunstig gezind. Maar onder de grond kan er meer kans op levensvatbaarheid zijn: indien er ondergronds methaan is, zouden microben er kunnen van leven, net zoals bacteriën op de meest onherbergzame plaatsen op Aarde.

Blamey en co benadrukken dat zij geen bewijzen hebben gevonden van bestaand of vroeger leven op Mars, maar wel dat methaan mogelijk microben onder het oppervlak kan doen leven.

Meer staat te lezen in de online-versie van het vakblad Nature Communications. (Belga/AVE)

Op Mars hebben wetenschappers in meteorieten methaangas gevonden, wat de mogelijkheid van leven op de Rode Planeet opwerpt, zo bericht de gezaghebbende website space.com.Wetenschappers rondom Nigel Blamey van de Canadese Brock-Universiteit zetten hun figuurlijke tanden in zes Marsmeteorieten die gelden als voorbeelden van vulkanisch gesteente op de Rode Planeet zelf. Het bleek dat er uit alle zes methaan vrijkwam.Methaan is nu eenmaal de meest eenvoudige organische molecule. Veel van dit gas in onze atmosfeer wordt door levensvormen veroorzaakt, zoals de spijsvertering van vee. Ook vulkanische activiteit kan voor methaan zorgen.Overigens heeft de Europese sonde Mars Express in 2003 als eerste methaan in de atmosfeer van Mars gevonden, en vorig jaar nam ook de Amerikaanse robotjeep Curiosity het gas waar op zijn landingssite.De droge dunne atmosfeer is leven op het oppervlak van de planeet niet gunstig gezind. Maar onder de grond kan er meer kans op levensvatbaarheid zijn: indien er ondergronds methaan is, zouden microben er kunnen van leven, net zoals bacteriën op de meest onherbergzame plaatsen op Aarde.Blamey en co benadrukken dat zij geen bewijzen hebben gevonden van bestaand of vroeger leven op Mars, maar wel dat methaan mogelijk microben onder het oppervlak kan doen leven.Meer staat te lezen in de online-versie van het vakblad Nature Communications. (Belga/AVE)