Elke zomer in augustus trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor.

Hoewel de meeste meteoren niet groter zijn dan een korrel zand, ontstaan er een immense hitte wanneer ze aan een snelheid van 216.000 km per uur botsen met de atmosfeer.

Nog tot zaterdag

Dit jaar is de Perseïdenactiviteit eind juli geleidelijk begonnen met enkele exemplaren per nacht. Het maximum viel in de ochtend van 13 augustus, met vele tientallen vallende sterren per uur. Zaterdag is het spektakel voorbij.

Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel.

Elke zomer in augustus trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Hoewel de meeste meteoren niet groter zijn dan een korrel zand, ontstaan er een immense hitte wanneer ze aan een snelheid van 216.000 km per uur botsen met de atmosfeer. Nog tot zaterdagDit jaar is de Perseïdenactiviteit eind juli geleidelijk begonnen met enkele exemplaren per nacht. Het maximum viel in de ochtend van 13 augustus, met vele tientallen vallende sterren per uur. Zaterdag is het spektakel voorbij. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel.