Met deze simpele vraag herkent u een narcist

'Narcissus' van Caravaggio © Wikimedia
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Een studie toont aan dat met een test van amper 10 seconden kan worden aangetoond of iemand al dan niet een narcistische persoonlijkheid heeft.

Narcisme hoeft helemaal niet moeilijk te achterhalen zijn. Een narcist herken je namelijk door het hem simpelweg te vragen. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad PLOS One, die beweert dat door het stellen van de volgende eenvoudige vraag klinische gevallen van narcisme snel te herkennen zijn: “In hoeverre gaat u akkoord met de volgende stelling: ‘Ik ben een narcist’?” (narcist in de betekenis van egoïstisch, obsessief met de eigen persoon bezig en ijdel)

Onderzoekers onderwierpen 2.200 vrijwilligers aan deze test van 10 seconden en ontdekten dat de resultaten zowat gelijk waren aan de traditionele onderzoeksmethode die bestaat uit 40 vragen en zo’n 15 minuten in beslag neemt.

Mensen die zichzelf een hoge score gaven (tussen 0 en 7) testten ook positief voor een hele reeks andere eigenschappen die met een narcistische stoornis worden geassocieerd zoals een gebrek aan inlevingsvermogen of problemen met duurzame relaties, al geeft het team ook toe dat de 10 seconden-test zeker zijn beperkingen heeft.

De voor de hand liggende reden waarom deze methode zo efficiënt is, is dat narcisten zo’n hoge dunk van zichzelf hebben dat ze graag toegeven dat ze over een persoonlijkheidskenmerk beschikken waarvan zij vinden dat het hen geweldig maakt.

“Ze denken dat ze een speciale behandeling verdienen en proberen dat ook niet te verbergen voor anderen’, zegt Brad Bushman, professor communicatie en psychologie aan de Ohio State University en co-auteur van de studie. ‘Dit ligt in de lijn van eerder onderzoek dat aantoonde dat narcisten er zich van bewust zijn dat ze arroganter, meer zelfingenomen, twistziek, kritisch en snoeverig zijn dan niet-narcisten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content