“Meisjes krijgen geen anorexia door magere modellen”

© Hollandse Hoogte

De Nederlandse neurowetenschapper Dick Swaab schreef een boek over onze hersenen: ‘Wij zijn ons brein’. Daarin haalt hij een mythe onderuit in verband met anorexia.

U haalt in uw boek de mythe onderuit dat magere modellen meisjes aanzetten tot anorexia.

Swaab: Ja, dat is echt een mythe. Meisjes krijgen helemaal geen anorexia omdat ze in de bladen vaak plaatjes zien van slanke modellen. Je komt met een bepaald karakter de baarmoeder uit, dat kun je met plaatjes niet veroorzaken. Je kunt wel proberen om het gedrag een beetje bij te sturen, dus je kunt met gedragstherapie een eetstoornis behandelen. Maar dat zal altijd moeizaam blijven.

Ontstaat die aanleg voor anorexia in de baarmoeder?

Swaab: Ja. En er zijn ook duidelijk genetische factoren, het komt vaak in families voor. De genen die daarvoor verantwoordelijk zijn, komen nu langzamerhand boven water. Wat je vaak ziet, is dat bij een kind dat anorexia krijgt, de geboorte al moeilijk is verlopen. Dat is interessant om te weten, omdat de geboorte op gang wordt gebracht door het kind zelf. Op het moment dat de moeder niet langer voldoende glucose kan leveren, brengt het kind de baring op gang. Blijkbaar kunnen kinderen met aanleg voor anorexia die informatie over hun voeding niet op de correcte manier verwerken, waardoor ze te vroeg of te laat geboren worden.

Is anorexia een vorm van verslaving?

Swaab: Dat wordt vaak gezegd, omdat het steeds intensiever niet eten lijkt op verslavingsgedrag. Maar ik weet niet of het ons veel helpt om het zo te begrijpen. Het is niet omdat je ergens een label op kunt plakken, dat je het begrijpt. Ik zie niet in waarom we het een verslaving zouden willen noemen.

Werken alle verslavingen via hetzelfde hersenmechanisme? Swaab: Het komt erop neer dat het beloningssysteem in de hersenen van een verslaafde minder gevoelig is. Daardoor hebben ze altijd iets extra’s nodig om zich lekker te voelen. Maar dat kan op talloze manieren veroorzaakt worden.

Is het wondermiddel tegen verslaving bijna gevonden?

Swaab: Nou, daar wordt met man en macht naar gezocht. Maar het is ontstellend moeilijk om iets goeds te doen in het brein. Het is allemaal zo bijzonder complex dat we nog lang zullen mogen wachten op al die wonderpillen tegen hersenziekten.

(JDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content