Meeste bananen zijn klonen van dezelfde boom

De meeste bananen vandaag hebben een zeer smalle genetische basis.

Edmond De Langhe van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan de K.U.Leuven heeft met een aantal collega’s in de Proceedings of the National Academy of Sciences een geschiedenis gepubliceerd van de domesticatie van de banaan. Die deed stof opwaaien, omdat ze nogal wat nieuwe inzichten bevat.

De nieuwe inzichten steunden onder meer op het inschakelen van linguïsten die de naam van de banaan in vele talen onderzochten. Daardoor kregen de vorsers meer inzicht in de manier waarop de vrucht over de wereld verspreid werd. De banaan zou voor het eerst geteeld zijn in Nieuw-Guinea, en van daaruit de wereld veroverd hebben. In Afrika kwam hij ongeveer 3000 jaar geleden aan.

Opvallend in de analyse was dat de meeste bananen vandaag een zeer smalle genetische basis hebben, omdat ze allemaal klonen zijn van een en dezelfde boom, die minstens 3000 jaar geleden bloeide.

Dat maakt de banaan kwetsbaar voor ziektes. Pogingen om bomen minder ziektegevoelig te maken, leiden steevast tot de productie van minder kwaliteitsvolle vruchten. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content