Kun je geluk kopen? Een vraag waar wetenschappers in de Proceedings of the National Academy of Sciences een antwoord op gaven dat neerkwam op: dat hangt ervan af hoe je geluk definieert. Je moet het onderscheid maken tussen iemands geluksniveau van het moment en iemands algemene tevredenheidsgevoel.

Een grootschalige analyse van Amerikaanse enquêtegegevens toonde aan dat mensen met meer geld over het algemeen meer tevreden zijn met hun leven dan andere. Maar het doordeweekse geluksniveau bleek slechts gedeeltelijk afhankelijk van het inkomen. Het steeg geleidelijk met het gemiddelde jaarinkomen tot een bedrag van 75.000 dollar bruto (ongeveer 50.000 euro), daarna was er geen variatie meer.

Meer geld maakt geen verschil meer als je over relatief veel geld beschikt. Alle mogelijke beslommeringen gelinkt aan een tekort aan geld zijn weg. Mensen gaan zich dan, ongehinderd door economische aspecten, nestelen in hun persoonlijke geluksfactor. Die kan uiteraard zeer sterk variëren van het ene individu tot het andere.

Dirk Draulans

Kun je geluk kopen? Een vraag waar wetenschappers in de Proceedings of the National Academy of Sciences een antwoord op gaven dat neerkwam op: dat hangt ervan af hoe je geluk definieert. Je moet het onderscheid maken tussen iemands geluksniveau van het moment en iemands algemene tevredenheidsgevoel. Een grootschalige analyse van Amerikaanse enquêtegegevens toonde aan dat mensen met meer geld over het algemeen meer tevreden zijn met hun leven dan andere. Maar het doordeweekse geluksniveau bleek slechts gedeeltelijk afhankelijk van het inkomen. Het steeg geleidelijk met het gemiddelde jaarinkomen tot een bedrag van 75.000 dollar bruto (ongeveer 50.000 euro), daarna was er geen variatie meer. Meer geld maakt geen verschil meer als je over relatief veel geld beschikt. Alle mogelijke beslommeringen gelinkt aan een tekort aan geld zijn weg. Mensen gaan zich dan, ongehinderd door economische aspecten, nestelen in hun persoonlijke geluksfactor. Die kan uiteraard zeer sterk variëren van het ene individu tot het andere. Dirk Draulans