'Na 30 jaar onderzoek hebben we het eerste goedgekeurde vaccin tegen malaria en, meer algemeen, tegen een parasiet', zegt Sophie Biernaux, die het onderzoek en de ontwikkeling leidt, in het persbericht van GSK.

Goedkeuring

Het positieve advies van het EMA zet de deur open voor een evaluatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die moet nu beslissen of ze vaccinatie al dan niet zal aanraden in landen waar malaria endemisch is. Die beslissing wordt in oktober verwacht.

Voor het geneesmiddel op het terrein kan geïntroduceerd worden, zijn er wel nog verschillende stappen te zetten. Zo moeten de nationale autoriteiten van de betrokken landen hun goedkeuring geven om het op de markt te brengen.

Jonge kinderen

Malaria is elk jaar verantwoordelijk voor honderdduizenden doden wereldwijd. Het grootste deel van de slachtoffers zijn kinderen jonger dan 5 in in Sub-Saharisch Afrika.

'De jongste kinderen lopen het grootste risico op besmetting door de parasiet', zegt Biernaux. 'Daarom hebben we beslist om het vaccin te ontwikkelen voor de allerjongste kinderen.'

Geen winst

De prijs van het vaccin is nog niet bekend, maar GSK belooft er geen winst uit te zullen slaan. 'De prijs moet de kosten van het ontwikkelen dekken plus een kleine return van circa 5 procent, geld dat zal geïnvesteerd worden in tweede-generatievaccins tegen malaria of vaccins tegen andere verwaarloosde tropische ziekten', luidt het op de website van GSK. (Belga/KVDA)

'Na 30 jaar onderzoek hebben we het eerste goedgekeurde vaccin tegen malaria en, meer algemeen, tegen een parasiet', zegt Sophie Biernaux, die het onderzoek en de ontwikkeling leidt, in het persbericht van GSK.Het positieve advies van het EMA zet de deur open voor een evaluatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die moet nu beslissen of ze vaccinatie al dan niet zal aanraden in landen waar malaria endemisch is. Die beslissing wordt in oktober verwacht. Voor het geneesmiddel op het terrein kan geïntroduceerd worden, zijn er wel nog verschillende stappen te zetten. Zo moeten de nationale autoriteiten van de betrokken landen hun goedkeuring geven om het op de markt te brengen. Malaria is elk jaar verantwoordelijk voor honderdduizenden doden wereldwijd. Het grootste deel van de slachtoffers zijn kinderen jonger dan 5 in in Sub-Saharisch Afrika.'De jongste kinderen lopen het grootste risico op besmetting door de parasiet', zegt Biernaux. 'Daarom hebben we beslist om het vaccin te ontwikkelen voor de allerjongste kinderen.' De prijs van het vaccin is nog niet bekend, maar GSK belooft er geen winst uit te zullen slaan. 'De prijs moet de kosten van het ontwikkelen dekken plus een kleine return van circa 5 procent, geld dat zal geïnvesteerd worden in tweede-generatievaccins tegen malaria of vaccins tegen andere verwaarloosde tropische ziekten', luidt het op de website van GSK. (Belga/KVDA)