Maken we binnenkort duurzame wasverzachters op basis van suiker?

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Nieuwe chemische reacties moeten productieprocessen duurzamer maken.

Sommige wetenschappers bouwen hun loopbaan op de zoektocht naar methodes om de productie van levensnoodzakelijke goederen efficiënter en duurzamer te maken. Scheikundige Bert Sels van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse van de KU Leuven is zo iemand. Onlangs maakte hij met zijn team in het vakblad Angewandte Chemie bekend dat ze een manier hebben gevonden om duurzame wasverzachters te maken op basis van suiker. Tot dusver was er aardolie voor nodig. Dat is een fossiele brandstof, en is dus te mijden.

Nu blijkt het mogelijk om ze uit suiker te puren. Glucoseketens, bijvoorbeeld uit zetmeel, worden met behulp van enzymen verknipt tot korte stukken, waaraan een stikstofcomponent wordt gehangen. Zo creëren de onderzoekers dezelfde stof als degene die uit aardolie gepuurd wordt. De gebruikte grondstof is hernieuwbaar, en het proces is milieuvriendelijk: er zijn geen oplosmiddelen voor nodig en er komen geen giftige stoffen bij vrij. Omdat het bij lage temperatuur kan functioneren, zijn de energiekosten beperkt. Kortom, er zijn geen redenen om het niet te gebruiken.

Enkele weken geleden meldde hetzelfde centrum in hetzelfde tijdschrift dat afval van kaas kan fungeren als grondstof voor bioplastics. Tot dusver is er geen goedkope manier gevonden om bioplastics te maken. Nu kan het misschien wel, op basis van melkzuur uit kaasafval. De truc is twee melkzuurmoleculen op eenvoudige wijze aan elkaar te hangen om zo een lactide te maken dat essentieel is voor de productie van bioplastics. De koppeling was tot dusver een omslachtig struikelblok in de bioplasticproductie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content